Mojbiz

KRITIKE: Mladen Novosel: Kasniji odlazak u mirovinu nema nikakvog učinka na održivost sustava

'Smatramo da podizanje dobi za umirovljenike nije opravdano.'

Piše: Vanja Deželić

Savez samostalnih sindikata Hrvatske na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća podržao je veći dio odredbi prijedloga Zakona o mirovinskom osiguranju, ali ne i podizanje dobi za umirovljenje na 67 godina jer to smatraju nepotrebnim potezom.

- To nema nikakvog učinka na održivost mirovinskog sustava - naglasio je predsjednik SSSH-a, Mladen Novosel.

Pravednija je formula izračuna mirovine za osiguranike u oba mirovinska stupa, povoljnije formule usklađivanja mirovina i ukidanja penalizacije za osiguranike s dugogodišnjim stažem i one koji izgube posao uslijed stečaja

No ustvrdio je i da prijedlog Zakona sadrži određeni broj odredbi koje će povećati pravednost sustava i položaj umirovljenika.

- Primjerice, pravednija je formula izračuna mirovine za osiguranike u oba mirovinska stupa, povoljnije formule usklađivanja mirovina i ukidanja penalizacije za osiguranike s dugogodišnjim stažem i one koji izgube posao uslijed stečaja - kazao je Novosel.

Dodao je i da su ove odredbe donesene temeljem očekivanog trajanja života u Hrvatskoj, ali i stanja na tržištu rada. Istina, riječ je o aktualnoj situaciji, koja valjda neće biti jednaka za dvadeset godina jer bi to bilo i više nego porazno. Pod time se misli prvenstveno na stopu nezaposlenosti i diskriminaciju pri zapošljavanju starijih radnika.

- Zbog toga smatramo da podizanje dobi za umirovljenike nije opravdano. Iako je moguće da će se navedena situacija poboljšati do 2031. godine, postoje i opravdani razlozi za suprotnu mogućnost, kao što su globalni dugoročni trend rasta nezaposlenosti, socijalnih nejednakosti i egzistencijalne nesigurnosti, klimatske promjene i dr. - mišljenja je predsjednik SSSH.

Poseban problem, kaže Novosel, predstavlja činjenica da ovakva reforma, bez istovremenih mjera koje će omogućiti starijim radnicima da zaista ostanu na tržištu rada, osuđuje starije radnike na nezaposlenost i siromaštvo u posljednjoj fazi radnog vijeka.

- Baš zato će podizanje dobi za umirovljenje biti primjereno razmatrati tek kada i ako se promjene navedeni trendovi, ali i tada samo uz široku javnu raspravu, te širi društveni i politički konsenzus, koji je nužan za uspjeh ovakve dugoročne reforme, koja će osim sadašnje obvezivati i buduće vlade.

>> VIDEO Odlazak u mirovinu sa 67 godina bit će stvarnost tek 2031. godine

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mladen novosel, sindikati, sssh