Sport

PROBLEMI: Željko Jovanović: Ne prihvaćamo izvješće HOO-a, nije normalno koliko troše

'Samo Sportska televizija ima minus od 54 milijuna kuna!'

Piše: Ilijana Grgić

Na sjednici Vlade je programsko i financijsko izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora za 2012. godinu ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović nazvao 'šminkom', a obrušio se i na plaće zaposlenih ustvrdivši kako je riječ o nenamjenskom i netransparentnom trošenju proračunskih sredstava. Vlada stoga nije prihvatila izvješće HOO-a.

 

- Inspektori su utvrdili da postoji pozajmica od 976 tisuća kuna iako nema niti jedne odluke o tome. U Hrvatskom olimpijskom odboru postoji ozbiljno nenamjensko trošenje novca - rekao je Jovanović, te predložio da se spis proslijedi državnom odvjetništvu.

 

MILANOVIĆ: Svatko tko živi od proračunskih sredstava mora biti kontroliran i biti predmet revizije. Ovo nisu dobri podaci i ne možemo prijeći preko toga. Očito im treba intenzivniji nadzor

 

Primjerice, posudbe i financiranje Sportske televizije koja će završiti u gubitku od 54 milijuna kuna. Potraživanja prema Sportskoj televiziji će, kaže ministar, uskoro premašiti godišnji prihod Olimpijskog odbora, odnosno više od sto milijuna kuna. Hrvatska olimpijska akademija je izdavala isprave koje nije imala pravo i ne zna se na što su potrošili više od četiri milijuna kuna, a plaće su u HOO i dvostruko veće nego za ista mjesta u ministarstvu.

 

- Izvješće je pokazalo da se vodstvo nije ponašalo u skladu s fiskalnom odgovornošću i principom dobrog gospodara - rekao je Jovanović i naglasio kako postoji sumnja na zloporabu položaja i ovlasti. Nije htio odgovoriti na pitanje treba li Mateša sad podnijeti ostavku.

 

- Ne želim razgovarati na taj način. Mene ne zanima ni gospodin Mateša ni gospodin Čop. Mene zanima samo sport - rekao je ministar.

 

Podršku Jovanoviću je zato dao i premijer Zoran Milanović.

 

- Svatko tko živi od proračunskih sredstava mora biti kontroliran i biti predmet revizije. Ovo nisu dobri podaci i ne možemo prijeći preko toga. Očito im treba intenzivniji nadzor - rekao je Milanović.

 

 

 

 

 

...

 

 

MATEŠA: Nismo napravili ništa protuzakonito!

 

Nismo napravilo ništa protuzakonito ili što bi dovelo u pitanje trošenje proračunskih prihoda. Duže vrijeme tražimo normalnu suradnju s Ministarstvom športa, pokušavamo uspostaviti kontakt, ali to nam ne uspijeva. Vidljivo je iz našeg izvješća, a koje Vlada ne prihvaća,  niti jedna jedina lipa nije otišla negdje drugdje nego kod sportaša. Nitko nije dobio ništa manje nego što je trebao. To što netko smatra da jedan nacionalni sportski projekt kao što je Sportska TV ne treba podržati, to je njegovo pravo, ali nije nacionalni sportski interes.

Zašto bih to učinio? Ostavku mogu zatražiti samo članovi skupštine HOO-a. Ja tu nisam važan, važan je hrvatski sport. Oni koji su birali ti mogu smijeniti i predsjednika i bilo koga drugog.

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) iznenađen je žustrim izjavama ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića na račun Programskog i financijskog izvješća HOO-a za 2012. godinu na danas održanoj 122. sjednici Vlade RH. Vijeće HOO sastat će se u ponedjeljak, 4. studenoga, razmotriti izjave ministra te zauzeti stav.

U proteklih šest mjeseci poslovanje HOO-a su kontrolirale četiri inspekcije: proračunski nadzor Ministarstva financija, sportska inspekcija i fiskalni nadzor Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) te komercijalna revizija. Manje nepravilnosti koje su utvrđene ne opravdavaju negativan stav MZOS-a prema HOO-u. Rado i bez prigovora ćemo prihvatiti svaki daljnji oblik kontrole i nadzora.

Napominjemo da je HOO u cijelosti ispunio svoje obaveze prema svakom nacionalnom sportskom savezu i sportašu te da nije bilo odstupanja od proračunskog plana. U pogledu trošenja vlastitih prihoda HOO ima ovlasti postupati autonomno.


Sa žaljenjem konstatiramo da MZOS ne prihvaća našu kontinuiranu zamolbu za dijalogom i suradnjom.

 

 

...

 

 

 

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

željko jovanović, proračun, hoo, zoran milanović, sportska televizija