Sport

REAKCIJE: I Zlatko Mateša odgovara Jovanoviću: Ovo je pritisak politike na sport!

''Duže vrijeme tražimo normalnu suradnju s Ministarstvom, ali to nam ne uspijeva.''

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša u razgovoru za Soundset komentirao je najavu ministra sporta Željka Jovanovića da će podnijeti prijavu DORH-u, a zbog sumnjivog poslovanja krovne sportske organizacije u Hrvata.

"Nismo napravilo ništa protuzakonito ili što bi dovelo u pitanje trošenje proračunskih prihoda. Duže vrijeme tražimo normalnu suradnju s Ministarstvom športa, pokušavamo uspostaviti kontakt, ali to nam ne uspijeva. Vidljivo je iz našeg izvješća, a koje Vlada ne prihvaća,  niti jedna jedina lipa nije otišla negdje drugdje nego kod sportaša. Nitko nije dobio ništa manje nego što je trebao. To što netko smatra da jedan nacionalni sportski projekt kao što je Sportska TV ne treba podržati, to je njegovo pravo, ali nije nacionalni sportski interes".

Hoće li Zlatko Mateša podnijeti ostavku?

"Zašto bih to učinio? Ostavku mogu zatražiti samo članovi skupštine HOO-a. Ja tu nisam važan, važan je hrvatski sport. Oni koji su birali ti mogu smijeniti i predsjednika i bilo koga drugog", odgovara Mateša.

HOO iznenađen žustrim izjavama

"Hrvatski olimpijski odbor (HOO) iznenađen je žustrim izjavama ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića na račun Programskog i financijskog izvješća HOO-a za 2012. godinu na danas održanoj 122. sjednici Vlade RH. Vijeće HOO sastat će se u ponedjeljak, 4. studenoga, razmotriti izjave ministra te zauzeti stav.

U proteklih šest mjeseci poslovanje HOO-a su kontrolirale četiri inspekcije: proračunski nadzor Ministarstva financija, sportska inspekcija i fiskalni nadzor Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) te komercijalna revizija. Manje nepravilnosti koje su utvrđene ne opravdavaju negativan stav MZOS-a prema HOO-u. Rado i bez prigovora ćemo prihvatiti svaki daljnji oblik kontrole i nadzora.

Napominjemo da je HOO u cijelosti ispunio svoje obaveze prema svakom nacionalnom sportskom savezu i sportašu te da nije bilo odstupanja od proračunskog plana. U pogledu trošenja vlastitih prihoda HOO ima ovlasti postupati autonomno.

Sa žaljenjem konstatiramo da MZOS ne prihvaća našu kontinuiranu zamolbu za dijalogom i suradnjom", stoji u njihovu priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zlatko mateša, hoo, željko jovanović