Sport

HOO: Mateša: Ne vjerujem da me se političkim metodama želi smijeniti

'Nadležno ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uskraćuje novce HOO-u.'

Piše: PolitikaPlus
"Da bi ispunili sve kratkoročne i dugoročne zahtjeve sportske inspekcije morali smo izmijeniti i uskladiti neke akte i ono što je trebalo donijeti u roku od osam dana već je napravljeno, a neke dugoročne stvari ćemo prije pustiti u javnu raspravu kako bi do 26. studenoga, kada ćemo održati Skupštinu HOO-a, mogli uskladiti sve naše akte na način na koji nam je naložila sportska inspekcije", rekao je Mateša.

Proračunski nadzor Ministarstva financija RH, Sportska inspekcija i komercijalna revizija nisu utvrdili nenamjerno trošenje proračunskih sredstava u financijskom izvješću HOO-a za 2012. godinu rečeno je na današnjoj sjednici Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora, a predsjednik HOO-a Zlatko Mateša otklonio je mogućnost da ga politika želi smijeniti.

"Ne vjerujem da me se želi s političkim metodama smijeniti s mjesta čelnog čovjeka HOO-a jer ja već godinama nisam aktivan u politici", kazao je danas na konferenciji za novinare predsjednik HOO-a Zlatno Mateša.

Na sjednici se, po njegovim riječima, najviše raspravljalo o postupcima koje je najviše sportsko tijelo u državi trebalo napraviti kako bi se na vrijeme ispunili svi nalozi sportske inspekcije.

"Da bi ispunili sve kratkoročne i dugoročne zahtjeve sportske inspekcije morali smo izmijeniti i uskladiti neke akte i ono što je trebalo donijeti u roku od osam dana već je napravljeno, a neke dugoročne stvari ćemo prije pustiti u javnu raspravu kako bi do 26. studenoga, kada ćemo održati Skupštinu HOO-a, mogli uskladiti sve naše akte na način na koji nam je naložila sportska inspekcije", rekao je Mateša.

Dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden kazala je da već drugi mjesec nadležno ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uskraćuje novce HOO-u zbog čega je dovedeno u pitanje i normalno funkcioniranje nacionalnih sportskih saveza.

"HOO je samo servis za 87 nacionalnih sportskih saveza i mi ne određujemo koliko će neki savez potrošiti da bi se npr. njihov sportaš plasirao na ZOI u Sočiju, ali znam da je za bruto plaće svih zaposlenih u HOO-u u 2012. godini izdvojeno 8,8 posto od proračunskih sredstava dok je ostalo išlo za financiranje saveza koji su ovim potezom MZOS ostali bez gotovo 16 milijuna kuna", kazala je Paliković Gruden, napomenuvši da su svi sportski savezi od MZOS dobili dopis kojim ih izvješćuju da se traži novi model financiranja sporta i u kojem mole saveza da pošalju svoje prijedloge u tom pravcu.

"Nemamo ništa protiv da ministarsto traži nove modele dostave financijskih sredstava, ali o njima tek treba pokrenuti javnu raspravu, a dok se ne usvoje novi treba raditi po postojećim. Ne želim vjerovati da se i u ovom slučaju primjenjuju iste metode kao kod nedavne smjene čelnika Zagrebačkog športskog saveza kada je također primjenjena metoda netransferiranja sredstava iz gradsog proračuna"

Predsjednik Mateša kazao je da istupi ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića i neutemeljene optužbe na rad HOO-a kao i odnos prema HOO-u od početka mandata ukazuju na nerazumljivu namjenu degradacije HOO-a i narušavanje autonomije sporta.

"Zato su svi članovi Vijeća jednoglasno zatražili sastanak s ministrom Jovanovićem i njegovim suradnicima jer nije normalno da 90 prije početka ZOI u Sočiju nitko iz nadležnog ministarstva ne pita ni kako se naši sportaši spremaju ni koliko će ih otići u Rusiju", rekao je Mateša i naglasio da je 2012. bila najuspješnija godina što se tiče nastupa na olimpijskim igrama jer je u Londonu osvojeno šest medalja, a Hrvatska je po broju osvojenih odličja bila 25. ana zemlja po uspješnosti.

"Proračunska sredstva koriste se najvećim dijelom na financiranje rada sportskih saveza, ali iz tih izvora financiraju se i 400 mladih talentiranih sportaša kao i 75 vrhunskih trenera bez kojih ne bi bilo ovih uspjeha", kazao je Mateša i napomenuo da nije fer ni korektno da se projekt Sportske televizije (SPTV), koji datira iz 2003. godine, sada koristi za blaćenja rada HOO-a. "Projekt SPTV-a podržali su Nacionalno vijeće za sport, Međunarodni olimpijski odbor (MOO) Europski olimpijski odbor, a ništa protiv nisu imali ni predstavnici Ministarstva prosvjete i sporta jer je naš plan bio da javnosti učinimo dostupne sve sportove, odnosno i one koji ne mogu doći na 'velike' televizije", kazao je predsjednik HOO-a.

"Sada se spominju neki nebulozni iznosi, a točno je da je HOO kao vlasnik SPTV-a u 2012. dao jednu pozajmicu od 35.000 kuna i tri u 2013. u ukupnom iznosu od 2,9 milijuna kuna i to sve iz vlastitih sredstava HOO-a koja su u 2011. i 2012. iznosila više od 30 milijuna kuna", rekao je Mateša koji ne misli u "sukob" uključivati i MOO niti da će Hrvatska biti kažnjena kao Indija i Katar zbog miješanja politike u rad nacionalnih olimpijskih odbora .

Mateša nije želio komentirati ni pismo Kluba olimpijaca, jer kako je kazao, radi se o nepotpisanom pismu u svezi kojeg ga je nazvalo nekoliko olimpijaca i potvrdilo da o njegovom sadržaju nikada nije raspravljano ni na jednom tijelu Kluba hrvatskih olimpijaca.

"Nema nikakvog razloga da se u sukob između HOO-a i MZOS uključuje MOO jer mislim da to mi sami trebamo riješiti unutar Hrvatske i uvjeren sam da će se naći rješenje u korist sporta i sportaša jer su oni u ovoj priči najvažniji", zaključio je Mateša.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HOO, ŽELJKO JOVANOVIĆ, ZLATKO MATEŠA