Hrvatska

SPTV: Zlatko Mateša: U Dnevniku HTV-a iznesene netočne informacije

Tko želi uništiti Sportsku televiziju, tko želi cijeli hrvatski sport udaljiti s nacionalne razine?

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša u pismu HRT-u istaknuo da je Hrvatska televizija dan ranije u svom trećem Dnevniku objavila informaciju koja nije točna.

 

Teško nam je povjerovati da postoji nakana da se onemogući hrvatskome sportu pravo na promociju i vlastitu televiziju, kad je već hrvatski sport gotovo u cjelosti izbačen s javne TV, pa se onda, s razlogom, povlači pitanje novinarske i uredničke politike HTV-a, koja je jednostrano objavila informaciju koja jednostavno nije točna.

 HTV je u petak navečer objavila da je Ministarstvo financija provelo nadzor nad poslovanjem Sportske televizije  u kojem su otkrivene brojne malverzacije i nezakonito trošenje proračunskog novca, te da je SPTV u ožujku od Hrvatskog olimpijskog odbora dobila pozajmicu od 3,3 milijuna kuna i da je zatražila još jednu od 4,2 milijuna kuna, premda HOO nije smio dati te pozajmice jer je u 2012. poslovao s gubitkom od 7,5 milijuna kuna.

 

U Dnevniku 3 je također objavljeno da je, prema podacima Ministarstva financija, trenutačni dug SPTV-a 42 milijuna kuna, a s potraživanjima koja stižu na naplatu on se penje na čak 101 milijun kuna.

 

Mateša u pismu pita "otkud ikome u Hrvatskoj pravo, a posebno novinarki HRT-a, koristiti termin poput 'malverzacije', i to bez pravoga argumenta". On, također, pita zašto novinarka "u svojem jednostranom prilogu nije tražila mišljenje niti HOO-a, niti SPTV-a, već je koristila samo izvadak iz zapisnika o obavljenom proračunskom nadzoru u HOO, a ne i očitovanje HOO-a, koje u cjelosti mijenja pogled na problem".

 

"Kad bi se isti aršin i algoritam izračuna dugova SPTV-a, pokazan u Dnevniku 3 HTV-a, koristio i u izračunu, primjerice duga Republike Hrvatske, naša bi lijepa domovina već odavno bankrotirala", navodi se u pismu predsjednika HOO-a.

 

"Teško nam je povjerovati da postoji nakana da se onemogući hrvatskome sportu pravo na promociju i vlastitu televiziju, kad je već hrvatski sport gotovo u cjelosti izbačen s javne TV, pa se onda, s razlogom, povlači pitanje novinarske i uredničke politike HTV-a, koja je jednostrano objavila informaciju koja jednostavno nije točna.

 

Tko želi uništiti Sportsku televiziju, tko želi cijeli hrvatski sport udaljiti s nacionalne razine? Tko se skriva iza ovakvih priopćenja i lažnih izvještaja, novinare 'hrani' sa fabriciranim podacima? Svi znamo odgovor, ali bilo bi vrijeme i red da se onda jasno i glasno, s argumentima, a ne insinuacijama i korištenjem teških kvalifikacija, kaže zašto mu (im) smeta Sportska televizija i/ili HOO u cjelosti? Ima Ii hrabrosti? Očito nema.

 

Ali ćemo mi zato braniti ideju promocije sporta, protiv ovakvih zlonamjernih i jednostranih insinuacija, te (kvazi)novinarskih nasrtaja na jedinstvo, značaj i kvalitetu hrvatske sportske obitelji", kaže se u pismu predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Mateše.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

urednik, novinar, sptv, zlatko mateša, jura ozmec