Hrvatska

NEPROVJERENO: Željko Jovanović šalje inspekciju u Split jer navodno vjeroučitelji prijete djeci zbog referenduma

Piše: PolitikaPlus/Novi list

Ministar Željko Jovanović odlučio je u Split poslati inspekciju nakon što je saznao za anonimnu prijavu u kojoj se tvrdi da tamo ''svi vjeroučitelji prijete učenicima'' da im neće dati prolaznu ocjenu ako ne donesu dokaz da su njihovi roditelji glasovali za na predstojećem referendumu o braku.

"Moje ime Vam zbog straha ne mogu reći, samo Vas želim obavijestiti kako se u mnogim školama u Splitu, kako osnovnim tako i srednjim, vrši pritisak na učenike od strane vjeroučitelja. Ja kao profesorica stranog jezika (engleski jezik) i sama sam svjedočila tome. U jeku kampanje za referendum koji će se održati 1.12.2013. svi vjeroučitelji ucjenjuju djecu kako će pasti godinu iz njihovog predmeta, a potrudit će se da padnu i iz ostalih predmeta, ukoliko im u tjednu nakon održavanja Referenduma (od 2. do 6. 12.) ne pokažu fotografiju na mobitelu da su njihovi roditelji, braća, sestre, prijatelji i ostali glasovali ZA," navodi se u anonimnoj dojavi. Koliko god navodi bili nevjerojatni (ne kaže se da se radi o izoliranim slučajevima, već da svi vjeroučitelji to rade), ministar nije dvojio da to treba provjeriti.

"Iskreno se nadam da to nije istina, ne volim anonimne prijave, jer ako netko želi da se problemi rješavaju onda za početak mora s punom odgovornošću i imenom i prezimenom stati iza onog što prijavljuje ili na što ukazuje. No, sve što ovih dana gledamo i slušamo oko referenduma kojim se želi izbrisati jedno manjinsko pravo, ili pak ponovnih nerazumnih napada na zdravstveni odgoj, pokazuje koliko nam je svih proteklih godina u školama nedostajao i odgoj i obrazovanje za zdravlje, ali još više i građanski odgoj, dakle obrazovanje za građansko društvo i demokraciju!" rekao je Jovanović, kako prenosi Novi list, "Neizmjerno sam ponosan što sa svojim timom uvođenjem i zdravstvenog i građanskog odgoja osiguravamo zdravije odrastanje budućih generacija koje će sigurno znati cijeniti i svako manjinsko pravo i različitost svih s kojima u europskoj Hrvatskoj živimo. Njima sigurno neće padati na pamet raspisivati ovakve sramotne referendume, jer će znati da sloboda svakog od nas postoji, ako bilo koje pravo jednog pojedinca ne ugrožava drugog."

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

REFERENDUM, BRAK, ŽELJKO JOVANOVIĆ, VJERONAUK