A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/goce-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Satelit GOCE prema planovima izgorio u Zemljinoj atmosferi | Politika+
Znanost

ESA: Satelit GOCE prema planovima izgorio u Zemljinoj atmosferi

'Kao što se i očekivalo, satelit se raspao visoko u atmosferi i nije prijavljena nikakva šteta od njegovih dijelova.'

Piše: PolitikaPlus

Satelit GOCE, lansiran 2009. za praćenje varijacija gravitacijskog polja Zemlje ušao je u noći na ponedjeljak u atmosferu, raspao se i izgorio tako da nije bilo nikakve štete na Zemlji, priopćila je Europska svemirska agencija (ESA).

"Satelit GOCE ušao je u Zemljinu atmosferu u padajućoj putanji preko Sibira, zapadnog Pacifika i istočnog Indijskog oceana te Antarktike. Kao što se i očekivalo, satelit se raspao visoko u atmosferi i nije prijavljena nikakva šteta od njegovih dijelova", navodi se u priopćenju na internetskoj stranici ESA-e.

Satelit se spustio u atmosferu jer je potrošio svoje gorivo. Znanstvenici su iskoristili podatke GOCE za prvu svjetsku kartu visoke rezolucije granica između zemaljske kore i omotača.

GOCE je izgrađen prije stupanja na snagu 2008. međunarodnog sporazuma koji određuje da znanstveni sateliti moraju imati sustav potiskivanja koji omogućuje da nakon misija padnu u more, daleko od nastanjenih područja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

esa, satelit, goce