Hrvatska

OCJENA: Krešimir Sever: Vlast nastupa s pozicije sile i silnika, ali i unatoč tome su nemoćni

'Dijaloga i dalje nema, komunikacija sa socijalnim partnerima se nije promijenila.'

Piše: Vanja Deželić

Vladajuća koalicija je odmah na početku mandata jasno dala do znanja sindikatima da neće nastaviti jednak dijalog kao što su to činili prethodnici, no otišli su toliko u krajnost da su dijalog u potpunosti isključili, što se do dana današnjeg nije popravilo.

Tako "socijaldemokrat" Zoran Milanović, koji sam kaže da njegova stranka nije socijaldemokratska, konstantno prijeti sindikatima i obezvrijeđuje njihove pokušaje prosvjeda ili štrajka. Što je najgore, pokušava im ta prava oduzeti pa prijeti nižim plaćama za one koji se bore za bolju budućnost, baš zato jer su ih ova i prošle Vlade konstantn zakidale.

Komunikacija se ne mijenja, i dalje nastupaju s pozicije silnika i sile. Primjerice, Zakon o radu su malo mijenjali, ali to još nije nikakvo partnerstvo, još uvijek je to nastup s pozicije sile

I tako se on usuđuje govoriti nekome da je neradnik, a to je poprilično nezahvalno činiti iz pozicije osobe koja nikada u životu nije morala strepiti za posao ili odgovarati za svoje postupke. Njegovi ministri, u prvom redu Željko Jovanović, Mirando Mrsić pa i mnogo umjereniji Rajko Ostojić, nisu ništa bolji. Konstantno se čude čemu silni prosvjedi i gnjev sindikalista. Čuđenje u zemlji gdje je nezaposlenost postala profesija, jednako plaćena kao i mnoga radna mjesta.

- Komunikacija se ne mijenja, i dalje nastupaju s pozicije silnika i sile. Primjerice, Zakon o radu su malo mijenjali, ali to još nije nikakvo partnerstvo, još uvijek je to nastup s pozicije sile - ističe predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Najbolje se to vidi, ističe Sever, po načinu pregovaranja na gospodarsko socijalnom vijeću.

- Nemamo mogućnosti aktivno sudjelovati, samo nas koriste da spomenu kako smo tamo bili, pro forme. Zbog svega toga je jasno da partnerstva i dijaloga nema, a jednako se ponašaju i prema poslodavcima. Neoliberalna je to politika, što čudi s obzirom da je SDP glavna stranka koalicije - govori nam Sever.

Ipak, nastup s pozicije sile ne može mijenjati tijek stvari, sve siromašnije društvo znači i sve siromašniju privredu, a to povlači i druge aspekte u svokj začarani krug.

- Unatoč tvrdoglavom ponašanju i neodstupanju od zagovaranja štednje umjesto zagovaranja potrošnje, vidi se da su nemoćni. Nemaju nikakvog pokrića za tu svoju tvrdoglavost i nema apsolutno potkrijepe za ono što su najavljivali - ističe Sever i dodaje da jedino što znaju jest razbacivati se floskulama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović, mirando mrsić, dijalog, gsv, sindikat, krešimir sever