Znanost

GRIPA : HZZO najavio: Idući tjedan počinje cijepljenje protiv gripe

Sastav cjepiva je u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i sadrži sojeve A California (H1N1), A Victoria (H3N2) i B Massachusetts.

Piše: PolitikaPlus

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nabavio je 295.000 doza cjepiva za potrebe cijepljenja osiguranih osoba protiv gripe u sezoni 2013./2014. Cijepljenje će u ordinacijama obiteljske medicine započet će idući tjedan.

 

Cjepivo je namijenjeno za osigurane osobe starije od 65 godina, osobe koje zbog zdravstvenog stanja imaju povećani rizik od komplikacija gripe (kronični srčani, plućni, bubrežni bolesnici, dijabetičari, transplantirani, osobe s patološkom pretilošću, trudnice i dr.), zaposlene u zdravstvu i ostale zdravstvene djelatnike koji sudjeluju u njezi bolesnika.

 

Cijepljenje je za navedene osobe besplatno.

 

Svi ostali zainteresirani za cijepljenje protiv gripe, a koji ne spadaju u navedene kategorije osiguranika, moći će sami nabaviti cjepivo u ljekarni i cijepiti se u ordinaciji svojeg izabranog doktora.

 

Sastav cjepiva je u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove, te ono sadrži sojeve A California (H1N1), A Victoria (H3N2) i B Massachusetts. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hzzo, cijepljenje, gripa