Hrvatska

ZABRINUTI: Udruge pisale Papi zbog stava biskupa oko dvojezičnih natpisa

'Pritom su u javnim obraćanjima korištene sintagme koje nimalo ne doprinose miru i pomirenju, već vode produbljivanju sukoba.'

Piše: PolitikaPlus
U pismu navode i primjere govora s misnih slavlja kardinala Bozanića i sisačkog biskupa Vlade Košića, ističući kako ih žalosti i navodi na djelovanje što se od hrvatskih biskupa ne čuju riječi i djela u duhu Evanđelja i ne prepoznaju da slijede Papin primjer niti temeljne dokumente Drugog vatikanskog sabora.

Niz nevladinih inicijativa i udruga uputilo je pismo papi Franji u povodu recentnih događaja u Vukovaru u kojem su izrazili zabrinutost oko stava episkopata u Hrvatskoj, "naročito kardinala Josipa Bozanića i nekolicine biskupa kojim su javno iskazali protivljenje dvojezičnosti u Vukovaru".

"Pritom su u javnim obraćanjima korištene sintagme koje nimalo ne doprinose miru i pomirenju, već vode produbljivanju sukoba", stoji u pismu koje se, ističu udruge, danas nalazi na papinom radnom stolu.

Stoga udruge Papu mole da cijelom hrvatskom društvu, kako većinskim, tako i manjinskim skupinama, a posebice hrvatskim biskupima uputi poruku kršćanske nade mira.

"Hrvatskom društvu treba Vaš poticaj na snošljivost i ljubav prema bližnjem", ističu udruge.

U pismu navode i primjere govora s misnih slavlja kardinala Bozanića i sisačkog biskupa Vlade Košića, ističući kako ih žalosti i navodi na djelovanje što se od hrvatskih biskupa ne čuju riječi i djela u duhu Evanđelja i ne prepoznaju da slijede Papin primjer niti temeljne dokumente Drugog vatikanskog sabora.

Podsjećaju na prvi apostolski pohod Zagrebu 1994. pape Ivana Pavla II. u sklopu kojeg je pozvao Srbe i Hrvate na pomirenje, a ovdašnje kršćane ohrabrio na putu ekumenizma riječima "morate biti prvi u opraštanju (...). Kultura mira ne odbacuje zdravo domoljublje, ali ga drži daleko od nacionalističkih pretjerivanja io isključivosti."

Mirovna aktivistkinja iz Osijeka Katarina Kruhonja na pismo gleda kao na glasan poziv da je hrvatskom društvu i onima koji su u njemu posvećeni izgradnji mira i uspostavljanju povjerenja potrebna podrška i poticaj "zbog rastućeg trenda mržnje, isključivosti i nasilja".

"Teško je zamisliti da bi hrvatsko društvo moglo iskoračiti prema harmoniziranoj, kreativnoj zajednici ukoliko se svi njegovi akteri ozbiljno, posvećeno i hrabro ne pozabave pitanjem duboko poremećenih međunacionalnih hrvatko-srpskih odnosa", upozorila je Kruhonja na današnjoj konferenciji za novinare.

Ustvrdila je da pismo jasno iskazuje poziv katoličkoj crkvi u Hrvatskoj i drugim vjerskim organizacijama da vide ozbiljnost situacije i kako je potreban dijalog između organizacija civilnog društva i vjerskih organizacija oko toga kako iskoračiti iz sukoba netrpeljivosti i isključivosti prema dijalogu i procesima izgradnje povjerenja. "Tako bismo u budućnosti mogli dosegnuti jednu zajednicu koja će moći živjeti u različitosti, a bez straha od međusobnog protjerivanja", rekla je.

Viša savjetnica u GONG-u Marina Škrabalo kazala je kako je pismo motivirano dugogodišnjim praćenjem poruka koje stižu iz različitih točaka u hrvatskom društvu, a odnose se na niz sve glasnijih činova nasilja usmjerenih na Srbe u Hrvatskoj te stvaraju strah među tim zemljama.

Smatra da je vrh Crkve odgovoran usmjeriti ljude prema mogućnostima nošenja sa frustracijom te je ustvrdila kako ne postoje inicijative iz crkvenih krugova ka medijaciji, pomirenju i dijalogu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crkva, vukovar, nevladine udruge, papa