Sport

MZOS vs HOO: Željko Jovanović odbacio optužbe: Nemamo skrivene namjere, cilj je pomoći sportu i sportašima

'Sve smo rekli i učinili u interesu sporta.'

Piše: Vanja Deželić

Glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Josip Čop izjavio je da je upitno s kolikim će sredstvima HOO raspolagati u olimpijskoj 2014. godini, te da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta želi preuzeti ulogu HOO-a kad je u pitanju finaciranje hrvatskog sporta, što MZOS u potpunosti odbacuje.

 

>> Josip Čop: Jovanović želi zamijeniti HOO i preuzeti financiranje hrvatskog sporta!

- Iz MZOS-a je 30. listopada upućen dopis u 85 nacionalnih sportskih saveza u kojem im daju do znanja da se mogu obratiti Ministarstvu sa sugestijama kako efikasnije financirati sport. To se jedino može protumačiti kao njihova želja da preuzmu ulogu HOO-a kad je u pitanju financiranje hrvatskog sporta - rekao je Josip Čop.

Ministarstvo nema skrivenih namjera, sve radimo samo s jednom ciljem - osigurati transparentno trošenje proračunskog novca namijenjenog sportu i sportašima

Ozbiljne su to optužbe jer insinuiraju da je jedini motiv svih postupaka kontra HOO-a novac. Tako nešto dovelo bi u pitanje kompletan rad Ministarstva, stanje u sportu i atmosferu za same sportaše.

No ostaje dojam kako Josip Čop ipak više brine za svoju budućnost nego za budućnost hrvatskog sporta, što potvrđuje način na koji je dobivao enormno visoku plaću, zajedno s mnogim drugim visokopozicioniranim dužnosnicima u HOO. A sama Sportska televizija novinare nije plaća i po nekoliko mjeseci, iako je riječ o mininalnim primanjima, a i veliki je neplatiša, što će potvrditi svi koji su s njom poslovali.

Ipak, u minusu su na desetke milijuna kuna, koje pokriva HOO. I dok tako pokriva rad televizije, oduzima s druge strane, odnosno drugima. I MZOS tom želi stati na kraj, kako tvrde, bez ikakvih skrivenih namjera.

- Sve smo rekli i učinili u interesu sporta, proveli smo nadzore, a kompletnu dokumentaciju proslijedili DORH-u. Napominjem kako Ministarstvo nema skrivenih namjera, sve radimo samo s jednom ciljem - osigurati transparentno trošenje proračunskog novca namijenjenog sportu i sportašima - poručio nam je ministar Željko Jovanović.

Na Josipu Čopu i Zlatku Mateši je tako pokušati na neke druge načine obraniti poslovanje HOO-a, Sportske televizije, kao i obraniti svoja primanja, primanja svojih kolega i obraniti se od kritika sportaša - koji, začudo, nemaju lijepih riječi za HOO.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

željko jovanović, sportska televizija, sport, mzos, josip čop, zlatko mateša