A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/ante-gotovina-333.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Optimizam i liderstvo Ante Gotovine više je nego ikad potrebno Hrvatskoj | Politika+
Ivan Klarić

GODIŠNJICA OSLOBAĐAJUĆE PRESUDE: Optimizam i liderstvo Ante Gotovine više je nego ikad potrebno Hrvatskoj

Prije točno godinu dana Hrvatska je pucala od sreće i optimizma.

Piše: Ivan Klarić

Kada je prije točno godinu dana s dupkom punog zagrebačkog Trga bana Jelačića general Ante Gotovina poručio "Rat pripada povijesti, okrenimo se budućnosti", iznenadio je mnoge.

 

Nažalost, Gotovinu je malo tko poslušao. Njegove pomirljive poruke pune optimizma bile su kratkog vijeka. Puno ih je čulo, ali ih je malo nas shvatilo ozbiljno. Zemlja suočena s velikim problemima, krizom, nezaposlenošću, siromaštvom i dalje se bavi pitanjima iz prošlosti - bilo da se radi o nepresušnim temama iz razdoblja od 1941. do 1945. godine ili u zadnje vrijeme češće temama iz Domovinskog rata.

Iznenadio je mnoge od prisutnih koji su slobodu generala i njihov dolazak u Hrvatsku namjeravali iskoristiti za obračun s aktualnom Vladom i predsjednikom. Bilo je to posebno vidljivo kada je obožavani general počeo pozdravljati institucije. Trgom su se u tim trenucima prolomili zvižduci onih kojima je rušenje demokratski izabrane vlasti bio jedan od željenih scenarija.

 

No, nije Gotovina iznenadio samo njih. Šokirao je on i one koji su o tom istom Gotovini dugi niz godina stvarali negativne mitove, predstavljali ga kao okorjelog kriminalca i čovjeka zbog kojeg Hrvatska, posebno je to dolazilo do izražaja kada je Gotovina bio nedostupan domaćim i međunarodnim organina gonjenja, i dalje tapka u mjestu, usred mrskog i blatnjavog Balkana.

 

Gotovina na Trgu bana Jelačića u tim je trenucima bio suprotnost od onog kako su ga oni predstavljali. Uostalom, oslobađajuća presuda generalima Gotovini i Mladenu Markaču u nekim domaćim krugovima nije bila očekivana. Najbolji primjer za to je jedan dnevni list koji je unaprijed napisao tekst o osuđujućoj presudi generalima, koji je u trenucima nakon oslobađanja generala, naravno, netragom nestao.

 

U prvim danima nakon oslobađajuće presude, generali su, a posebno Gotovina, oduševljavali Hrvatsku. Nema tko nije bio impresioniran njihovim porukama koje su odašiljali. Posebno se tu isticao Gotovina koji je prvih dana svojim pristupom pokazivao kakav je zapravo čovjek - sušta suprotnost od onoga kako su ga neki mediji godinama predstavljali, doslovno ga sotonizirajući.

 

No, njegov neposredan pristup, dobar odnos s institucijama, posebice s premijerom Zoranom Milanovićem (s kojim se i dalje privatno druži) i predsjednikom Ivom Josipovićem nije bio po volji nekim desnim braniteljskim udrugama. U danima kada su Gotovinu i Markača obožavali gotovo svi građani Hrvatske, oni su ga optužili za izdaju. Posebno im je, valjda, trn u oku bila Gotovinina izjava za srpski Kurir u kojoj je pozvao izbjegle Srbe da se vrate u svoje domove, u Hrvatsku.

 

To, i činjenica da je blagonaklono gledao prema Banskim dvorima i Pantovčaku, za desničare je bilo neoprostivo. No, njihove negativne reakcije bile su kratkog vijeka i bez bilo kakvog rezultata. Jednostavno, Hrvatskoj tih dana nitko i ništa nije mogao pokvariti dobro raspoloženje.

 

Godinu dana poslije, nažalost, situacija nije ništa bolja. Poruke koje je Gotovina odaslao nekoliko sati nakon oslobađanja malo je tko poslušao. Hrvatska i dalje živi u prošlosti. Budućnost je i dalje nešto imaginarno.

 

Posebno je to vidljivo na primjeru Vukovara gdje će budućnost, ona bolja i pozitivnija, još neko vrijeme, nažalost, biti nemoguća misija. Razbijene glave, razbijene dvojezične ploče, kordoni policije, galama i prosvjedi, svakodnevica su grada koji je prošao najveću kalvariju u Domovinskom ratu.

 

Sve to, naravno, ide na ruku političarima koji svoju nesposobnost vješto skrivaju iza ideoloških rasprava gurajući ovu zemlju u ponor iz kojeg će biti teško, gotovo pa nemoguće, izaći.

Razočarani građani za koje nitko ne brine te posve netaktično ponašanje vladajućih od tog su grada ponovno stvorili grad-slučaj, mjesto u kojem ona budućnost o kojoj je prije godinu dana govorio Gotovina neće tako skoro stići.

 

Nažalost, Gotovinu je malo tko poslušao. Njegove pomirljive poruke pune optimizma bile su kratkog vijeka. Puno ih je čulo, ali ih je malo nas shvatilo ozbiljno. Zemlja suočena s velikim problemima, krizom, nezaposlenošću, siromaštvom i dalje se bavi pitanjima iz prošlosti - bilo da se radi o nepresušnim temama iz razdoblja od 1941. do 1945. godine ili u zadnje vrijeme češće temama iz Domovinskog rata.

 

Sve to, naravno, ide na ruku političarima koji svoju nesposobnost vješto skrivaju iza ideoloških rasprava gurajući ovu zemlju u ponor iz kojeg će biti teško, gotovo pa nemoguće, izaći. Optimizam kojeg je prije godinu dana širio Ante Gotovina više je nego ikad potrebna Hrvatskoj. Kao i njegova neupitno liderstvo. Pitanje je, samo, da li i njega više itko želi čuti.

 

U ovom sveopćem 'ludilu', ova je zemlja pregazila preko svih svetinja i onih koji su bili spremni dati i svoj život za bolju budućnost ove zemlje.