Hrvatska

OBLJETNICA : Škabrnja danas obilježava 22. obljetnicu velikog stradanja

Samo tog 18. studenoga 1991. u Škabrnji je stradalo 48 civila i 15 branitelja.

Piše: PolitikaPlus

Škabrnja se prisjeća svojih žrtava, mještana i branitelja ubijenih u velikosrpskoj agresiji na to ravnokotarsko mjesto 1991. godine.

 

Na današnji dan prije 22 godine, rano ujutro, srpski agresor potpomognut zrakoplovstvom, tenkovima i pješaštvom 9. Kninskog korpusa bivše JNA na čelu s Ratkom Mladićem počeo je svoj krvavi pohod na Škabrnju.

 

Samo tog 18. studenoga 1991. u Škabrnji je stradalo 48 civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana i u susjednome Nadinu, a tijekom višegodišnje okupacije sve do oslobođenja u "Oluji" broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86.

 

Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. U Škabrnji nema obitelji koja nije izgubila nekoga od najbližih.

 

Obilježavanje 22. obljetnica stradanja Škabrnje počinje okupljanjem oko 9,30 sati na ulazu u mjesto, gdje će se formirati Kolona sjećanja.

 

U 10,30 sati bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće na Spomen obilježju Masovne grobnice, gdje će u ime svih izaslanstava počast žrtvama odati predstavnici Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata.

 

U 11 sati bit će služena sveta Misa u mjesnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

 

Središnji komemorativni skup na Trgu dr. Franje Tuđmana počinje točno u podne, a obilježavanje završava polaganjem vijenaca na Središnjem križu na mjesnom groblju sv. Luke.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

progoni, branitelji, pokolj, Skrabinja, oluja