Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Čekaju se naznake predstojeće blagdanske potrošnje

Ovoga će tjedna biti objavljeni dijelovi zapisnika s posljednje sjednice Feda, koji bi mogli pokazati kako teče rasprava čelnika središnje banke o poticajnim mjerama.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

I ovoga će tjedna na Wall Streetu najvažnije pitanje biti kada će američka središnja banka početi smanjivati poticajne monetarne mjere, a čekaju se i vijesti koje bi mogle naznačiti kakva će biti predstojeća blagdanska potrošačka sezona.

„Potražit ću u tom izvješću razmatra li se skraćivanje rokova za povećanje kamata, što bi značilo da čelnici Feda pripremaju smanjenje poticajnih mjera“

Dow Jones indeks porastao je prošloga tjedna 1,3 posto, na 15.961 bod, dok je S&P 500 ojačao 1,6 posto, na 1.798 bodova, a Nasdaq indeks 1,7 posto, na 3.985 bodova.

Rast cijena dionica šest tjedana zaredom i novi rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuju se naznakama da Fed neće već ove godine smanjiti poticajne mjere.

Tako se barem čini nakon što je potpredsjednica Feda Janet Yellen, koju Bijela kuća predlaže za nasljednicu Bena Bernankea na čelu središnje banke, prošloga tjedna čvrsto branila labavu monetarnu politiku.

Ovoga će tjedna, pak, biti objavljeni dijelovi zapisnika s posljednje sjednice Feda, koji bi mogli pokazati kako teče rasprava čelnika središnje banke o poticajnim mjerama.

„Potražit ću u tom izvješću razmatra li se skraćivanje rokova za povećanje kamata, što bi značilo da čelnici Feda pripremaju smanjenje poticajnih mjera“, kaže Barry Knapp, direktor u tvrtki Barclays Capital.

Od početka godine S&P 500 indeks porastao je oko 26, a Dow Jones 21 posto, ponajviše zahvaljujući poticajnim mjerama Feda, pa se ulagači plaše da bi smanjenjem tih poticaja već u ovoj godini tržište izgubilo podršku.

Na smjer tržišta do kraja godine mogli bi utjecati i podaci o potrošnji. U srijedu će biti objavljeno izvješće o prometu u trgovini na malo u listopadu u SAD-u. Ne očekuju se impresivne brojke jer je obustava rada državnih službi u prvoj polovici tog mjeseca vjerojatno ostavila traga na potrošnji.

Prošloga su tjedna ulagače ohrabrili kvartalni poslovni rezultati Macy'sa, pa se s nestrpljenjem očekuju financijska izvješća drugih trgovačkih lanaca, kao što su Best Buy, Home Depot i J.C. Penney.

Podaci o prodaji tih trgovačkih divova mogli bi pokazati kakva je potrošnja Amerikanaca uoči početka blagdanske 'shopping' groznice, od koje se zasad ne očekuje puno, s obzirom da je nezaposlenost i dalje visoka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

s6p 500, dow jones, wall street, nasdaq