Sport

SASTANAK: Hrvatski olimpijski odbor raspravljao o poslovanju Sportske televizije

'Odlukom suda, kojom se Agenciji za elektroničke medije nalaže donošenje nove odluke, došlo je do pravne nesigurnosti.'

Piše: PolitikaPlus

S naše strane ne postoji bojazan da Sportska televizija (SPTV) prestane s radom, ali pojavile su se nove okolnosti glede presude Visokog upravnog suda kojom se poništava odluka Agencije za elektroničke medije za dodjelu koncesije SPTV, kazao je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vijeća predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša.

Tematska sjednica Vijeća HOO-a trajala je dva i po sata, a jedina točka dnevnog reda bila je rasprava o održivom modelu poslovanja Sportske televizije, poglavito u kontekstu odluke Visokog upravnog suda od 24. srpnja ove godine, koji je postupajući po tužbi jednog trgovačkog društva iz Splita donio presudu kojom se poništava odluka Agencije za elektroničke medije od 17. prosinca 2010. za dodjelu TV koncesije SPTV-u, ali i drugim TV-kućama koje su tada prošle na natječaju, poput CMC-a i Kapital Networka.

Odlukom suda, kojom se Agenciji za elektroničke medije nalaže donošenje nove odluke, došlo je do pravne nesigurnosti, te je otvoren čitav niz pravnih pitanja vezanih za položaj i prava nakladnika, pa tako i SPTV-a

"Odlukom suda, kojom se Agenciji za elektroničke medije nalaže donošenje nove odluke, došlo je do pravne nesigurnosti, te je otvoren čitav niz pravnih pitanja vezanih za položaj i prava nakladnika, pa tako i SPTV-a. Pravne posljedice takve presude razmatraju odvjetnici SPTV-a koji će u roku od dva tjedna izvijestiti Vijeće HOO-a koji su učinci takve presude na SPTV, eventualnim naknadama štete i kakav će biti novi koncesijski ugovor s obzirom na novonastalu situaciju", kazao je Mateša, koji je dodao kako se radi na planu restrukturiranja SPTV-a.

"Napravit ćemo sveobuhvatni plan restrukturiranja u kojem je prvi cilj pronalaženje strateškog partnera, a drugi cilj nastavak poslovanja SPTV-a na najnižoj troškovnoj osnovici. Napominjem da nijedna televizija s nacionalnom koncesijom u Hrvatskoj, s izuzetkom Hrvatske televizije koja je u posebnim uvjetima, ne posluje s dobitkom. SPTV je tijekom svog postojanja pokazala više od 100 hrvatskih sportova, grana i disciplina u TV oblicima, te imala oko 22 tisuće sati klasičnog televizijskog programa u skladu s dodijeljenom koncesijom i bez ijednog prigovora nadležnog regulatornog tijela - Agencije za elektroničke medije. To smatram uspjehom SPTV-a", izjavio je Mateša, koji je iznio i financijske podatke o poslovanju Sportske televizije.

"Proračunski nadzor Ministarstva financija nije utvrdio nepravilnosti, a posebno ne 'malverzacije' kako se to pokušava insinuirati. Utvrđene su samo određene administrativne greške, koje su vrlo brzo ispravljene. Što se tiče odobrenih pozajmica, koje su, na teret vlastitih sredstava HOO-a dane SPTV-u bile su isključivo u funkciji omogućavanja funkcioniranja i ostvarivanja programskih ciljeva SPTV-a, u uvjetima teškog gospodarskog nazadovanja, nelikvidnosti i raspada marketinškog tržišta u Hrvatskoj. Radi točnosti različitih brojki koje se spominju u javnosti, HOO je u 2012. godini dao jednu pozajmicu od 350 tisuća kuna i tri u 2013. godini u ukupnom iznosu od 2.954.715,65 kuna, sve na teret vlastitih sredstava HOO-a. Vijeće je odobrilo predmetne pozajmice, a sukladno odluci Skupštine HOO-a navedene pozajmice pretvorene su u temeljni kapital SPTV-a", iznio je Mateša, koji je dodao kako su sve dospjele rate za kreditna zaduženja na vrijeme podmirene.

Radi se o četiri kredita do 2026. godine, a uskoro ćemo ih, u dogovoru s bankama, reprogramirati s obzirom na novonastalu situaciju, kazao je Mateša, naglasivši kako Sportska televizija posluje u skladu sa zakonom i poštuje propise.

"Uzimajući u obzir sve u posljednje vrijeme izrečene objede na račun poslovanja HOO-a, SPTV-a i mene osobno, logičan je zaključak da je nekome u interesu udaljiti hrvatski sport s nacionalne razine, te onemogućiti poslovanje Sportske televizije u potpunosti. Ne samo da se naši prijedlozi kako unaprijediti program i konkurentnost SPTV-a nisu željeli ni čuti ni podržati, nego se insinuacijama i teškim kvalifikacijama direktno ugrožava opstojnost nacionalnog sportskog programa. HOO i dalje smatra kako je sva podrška koju je pružio poslovanju SPTV-a u potpunosti opravdana te kako je nužno i ubuduće podržati razvoj nacionalnog sportskog programa", zaključio je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sptv, zlatko mateša, hoo