Kultura

PRVI DANI: Izložbom 'Prekrasni ljudi' počinju Dani slovačke kulture u KIC-u

U sklopu kojih će se predstaviti kultura, jezik i umjetnička postignuća te zemlje, kako bi se hrvatska publika bolje upoznala sa suvremenim kulturno-umjetničkim društvenim kretanjima u Slovačkoj.

Piše: PolitikaPlus

Izložbom "Prekrasni ljudi" Šymona Klimana večeras u Kulturno-informativnom centru (KIC) počinju prvi Dani slovačke kulture, u sklopu kojih će se predstaviti kultura, jezik i umjetnička postignuća te zemlje, kako bi se hrvatska publika bolje upoznala sa suvremenim kulturno-umjetničkim društvenim kretanjima u Slovačkoj.

Uslijedit će projekcija kratkog dokumentarnog filma o Klimanu, umjetniku koji potječe iz velikog umjetničkog klana obitelji Trizuljak i kojega je Slovački savez likovnih umjetnika proglasio najboljim fotografom u prošloj godini. Od 2000. je aktivan na umjetničkoj sceni i izlaže diljem Europe.

Za ciklus "Beautiful people" u kojem snima Rome u pozama inspiriranim modnom fotografijom i klasičnom slikom, razbijajući njihov tradicionalni stigmatizirani image, dobio je nagradu VUB Photo of the Year, nagradu European Citizen Award 2012. u Bruxellesu i nominiran je za Grand prix na Fotofestiwal Lodz u Poljskoj.

Među ostalim, u okviru manifestacije nastupit će mješoviti pjevački zbor Industrogradnja, održat će se tečaj slovačkog jezika i projekcije animiranih filmova Matuša Vizara, Martina Snopeka i Ivana Laučikova, te predavanje Josipa Mosera u povodu 440. obljetnice smrti Antuna Vrančića, hrvatskog patricija, crkvenog prelata, diplomata, pisca, nadbiskupa i kardinala.

Organizirat će se i predavanja o Slovačkoj u Europskoj uniji, razgovori s recentnim slovačkim književnicima te prikazati dugometražni igrani film "Novi život" Adama Oľhae iz 2012.

U organizaciji Dana slovačke kulture uz KIC sudjeluju, Udruga Os, slovačko Veleposlanstvo u Hrvatskoj, Hrvatsko–slovačko društvo prijateljstva, Lektorat slovačkog jezika i kulture Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Ulaz na sva događanja je slobodan.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ani slovačke kulture, IZLOŽBA, Prekrasni ljudi, KIC