Hrvatska

SLIJEDE KAZNE ŠIMUNIĆU I REPREZENTACIJI?: Je li ''Za Dom spremni'' stari hrvatski pozdrav ili zabranjeni ustaški poklič?

Ivan Zvonimir Čičak: Šimunić je pogriješio i to jako.

FOTO: Arhiv
Piše: Ivan Klarić

Nakon velike pobjede protiv Islanda 2:0 igrači su slavili na travnjaku Maksimira, a u jednom trenutku je mikrofon u ruke odlučio uzeti Josip Šimunić. Iskusni stoper odlučio je povesti navijanje uzvikom 'za dom', što su spremno dočekali navijači koji su mu odgovorali 'spremni', piše Večernji list.

- Ja sam to uvijek želio napraviti. Tko će me kazniti? Nisam ništa pogrešno napravio. Ja navijam za Hrvatsku, za svoj dom i ako to nekome smeta to je njegov problem - rekao je Šimunić kojeg očito ne brine moguća kazna Fife. Upravo kad su nam nogometaši pomogli da na kratko u stranu stavimo nacionalne i ideološke podjele, imamo novi slučaj, koji dolazi direktno s travnjaka.


Joe Šimunić skandirao 'Za dom spremni': Nisam ništa krivo napravio >>

Hrvatska bar na 90 minuta bila Jedna: Niko Kovač i nogometaši zaliječili su nam ponos >>

ČIČAK: "Pogriješio je i to jako. Za očekivati je da će za to snositi posljedice i da je toga Šimunić svjestan."

"U 31. minuti cijeli stadion uzvikuje poklič „Za dom spremni“, što je, kako je poznato, ustaški pozdrav iz razdoblja NDH... Po završetku utakmice publika je dugo ostala na stadionu, pjevajući i slaveći pobjedu hrvatske nogometne vrste. Petnaestak minuta nakon što je sudac odsvirao kraj susreta, na središnji dio igrališta došao je igrač hrvatske nogometne vrste, Josip Joe Šimunić, inače rođen u Australiji, donio sa sobom službeni mikrofon i prvo počeo skandirati tradicionalni poklič hrvatskih navijača „U boj, u boj, za narod svoj“, da bi potom, u tri navrata, uzviknuo „Za dom“, na što su navijači na stadionu odgovorili sa „spremni“.," navodi se u izvješću HHO-a, kojeg možete pročitati i u cijelosti >>.Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak kaže da je Šimunić teško pogriješio.

- Pogriješio je i to jako. Za očekivati je da će za to snositi posljedice i da je toga Šimunić svjestan, kazao je
Čičak u kratkoj izjavi za PolitikuPlus. No, nije baš posve jasno kakve su to moguće posljedice, osim onih koji bi mogle uslijediti prema pravilima europske nogometne organizacije, kao što je već najavio Mateo Beusan. Sudeći barem prema presudi lokalnog kninskog suca, radi se o ''starom hrvatskom pozdravu'', koji sam po sebi zakonom nije zabranjen.

''Za dom spremni'' Šimunić mogao bi donijeti kaznu i reprezentaciji!' >>

Sud utvrdio: 'Za dom spremni' nije zabranjen, to je stari hrvatski pozdrav! >>

PUHOVSKI: 'Za dom spremni' je ustaški pozdrav! ČIČAK: Sutkinji nije mjesto u sudstvu! >>


Ministar znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) Željko Jovanović na svojem profilu na facebooku, komentirajući pjevanje Joea Šimunića, nije propustio priliku za zicer.

- E moj Šimuniću, tebi treba lekcija iz povijesti. Ako želiš osobno ću ti pomoći da dobiješ dobrog profesora povijesti i shvatiš kakav je to poklič "Za dom spremni!", poručio mu je ministar Jovanović u svojem očekivanom stilu.

HHO je, sad već tradicionalno, izdao priopćenje u kojem navode kronologiju navijačkog ponašanja tijekom posljednje utakmice. No, i oni ističu da prema trenutačnim zakonima, simboli, pa tako ni krilatice iz vremena totalitarističkih režima nisu zakonom zabranjeni, što ne znači da u pojedinim slučajevima nema osnove za kazneni progon.

"Povodom različitih interpretacija i tumačenja takvog navijačkog ponašanja, upozoravamo na činjenicu da simboli iz ustaškoga, ali i komunističkoga razdoblja, nisu u Republici Hrvatskoj zakonom zabranjeni. Prekršaje vezane uz ustašku simboliku kažnjavaju prekršajni sudovi  kaznama u okviru „kolokvijalne“odredbe zakona o kažnjavanju djela na temelju govora mržnje," ističu Čičak i društvo iz HHO-a.


......

 

......

 KOMENTARI ČITATELJA

Q: Je li ''Za dom spremni'' stari domoljubni hrvatski pozdrav ili pozdrav kojeg su nepovratno obilježile ustaše?


Valentino Kapić Godine 1566. Nikola Šubić Zrinski brani Siget od najezde daleko brojnijih Turaka. Nakon dugotrajnih borbi i opsade, umjesto da se predaju krenuli su u posljednji juriš i zadali Turcima ogromne gubitke. Nikola Šubić Zrinski uzviknuo je
- "Za dom sad u
boj!"

Nekih 250 do 300 godina kasnije, ban Josip Jelačić koristi sličan pozdrav za motivaciju vojnika i naroda. Kada bi išli u bitku, ban bi uzviknuo:
- "Za dom!"
a vojska bi odgovarala
- "Spremni umrijeti!"

Opera Nikola Šubić Zrinski, naime, sadrži u sebi domoljubnu pjesmu U boj, u boj u kojoj je bio i poklič - -- "Za dom!".

PolitikaPlus, n
e provocirajte hrvatsko domoljublje tuđom poviješću! Sve dok u domovnici bude pisalo da sam HRVAT, za moju Djedovinu i Dom život ću dati!

Tomislav Zaninović smatram da tim pozdravom niko nije ugrožen. Ako ćemo sve povezivati sa ustaštvom, onda nebi smjeli govoriti ni hrvatski, onda se i naša domovina nebi smjela zvati hrvatska. Mislim da to smeta samo Srbima, jer su pod tom parolom poraženi, a znamo kako Srbi razmišljaju. Po Srbima, sve šta nije srpsko, a ima veze sa Hrvatskom je ustaštvo. Srbi nas Hrvate ne zovu hrvatima, nego ustašama. Znam da im nije lako, ali ako Srbi što prije ne priznaju neovisnu Hrvatsku i ne kažu sebi da su i krivi i odgovorni za rat, do tada će Srbi imati problema s prihvaćanjem prijateljstva s Hrvatskom.

Ivanka Kunac U Hrvatskoj sve što je domoljubno odmah je ustaško, proučite povijest prije nego donosite zaključke, ako je to uopće nekome u interesu.

Mato Blažević U potpunosti podupirem Šimunića, nema tu ničeg spornog. Radi se o starom hrvatskom pozdravu. Pa zar to nije i prije nekoliko godina sudski utvrđeno?

Ante Dujmić Makyc To je pozdrav iz srca s ljubavlju prema Domovini, a tko ga je u povijesti koristio manje je važno napose zato što toga više nema i ta ideologija je nestala. U Naprednoj Demokratskoj Hrvatskoj - SLOBODNOJ može se izjavljivati ljubav prema Njoj kako to želimo, a da pri tome nikoga ne vrijeđamo. U pokliču " ZA DOM....SPREMNI!!!!! NEMA VRIJEĐANJA .....to je slog riječi u kojemu se ISKLJUČIVO iskazuje SPREMNOST ZA DOMOVINU

Prije godinu dana je na naslovnici jednog od renomiranih hrvatskih tiskovina izišao natpis "ZA IRAK SPREMNI u kontekstu odlaska naših vojnih snaga u navedenu zemlju u svojstvu NATO snaga i ja mislim da je to bilo neprimjerenije od ovoga što je Džo rekao... zasigurno je normalnije ovo reći nego gledati objavljene fotografije, u javnim i inim medijima u kojima se prikazuje četničko obilježje, a protiv toga nitko ne diže glas....

DŽO JE ISKAZAO SPREMNOST DOMOVINI I TO JE POŠTENO, A KAKO BI SE DRUGAČIJE (kojim riječima) MOGLA IZRAZITI SPREMNOST ZA DOM??????????????????


Q: I ''Sieg Heil'' ima svoju povijest prije nacista. Kad se danas skandira ''Za dom spremni'', što nam prvo pada na pamet - Zrinski i Jelačić ili recentnija povijest?


Grgurević Mladen Za vrijeme NDH se jeo kruh, hoćemo i njega zabranit? Hoću da kažem oni vide u nama ustaše i to će nam nabijati na nos ma šta god mi napravili.

Mato Blažević Zašto bih nam išta padalo na pamet kada skandiramo "Za dom spremni" osim da to jesmo?! Odavno se pozdrav koristio u našem narodu i Hrvati nastavljaju dalje s time. A čemu uopće usporedba tog pozdrava sa "Sieg Heil"? Zašto uopće išta govoriti o Ustašama i općenito o drugom svjetskom ratu kada pitanja o drugom svjetskom ratu ni dan danas nisu riješena, ali na istinit način, a ne samo ponavljati što komunjare govore, nije da su baš objektivni.

Siniša Strčić Hrvatski je narod krvavo platio iako nije cijeli bio dijelom NDH. Hrvatski su partizani pobijedili, a sve se Hrvate nakon tog rata kažnjavalo kao da su svi bili ustaše. Čak i da jesu, nismo li dovoljno saginjali glavu pred onima koji su pokazali da su tri puta gori.
KOMENTIRAJTE NA NAŠOJ STRANICI NA FACEBOOKU! >> 

 

 

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivan zvonimir čičak, za dom spremni, fifa, joe šimunić