Sport

REAKCIJA: Jovanović poziva Šukera i Matešu na odgovornost: Izjasnite se o 'slučaju Šimunić'!

Još uvijek se ni HNS ni HOO nisu očitovali o pokličima 'Za dom spremni!'.

Piše: Vanja Deželić

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović zatražio je hitno očitovanje predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Mateše i Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera o incidentima koji su se dogodili jučer tijekom i nakon nogometne utakmice Hrvatska-Island, što možda natjera dotične da napokon pokažu odgovornost.

 

>> Željko Jovanović poručio Josipu Šimuniću: Tebi treba lekcija iz povijesti!

- S obzirom na događaje koji su se zbili u vrijeme i nakon nogometne utakmice Hrvatska - Island, a vezano uz uzvikivanje parola od strane navijača, a također i igrača Josipa "Joea" Šimunića, koji je predvodio neprihvatljive pokliče: "Za dom spremni!" i "Hajmo ustaše!", ovim putem molimo HNS i HOO za hitno očitovanje o daljnjem postupanju i poduzimanju mjera u pogledu navedenog - stoji u zahtjevu kojeg je potpisao ministar Jovanović i adresirao na HNS i HOO, odnosno Šukera i Mateša.

Ovim putem molimo Hrvatski nogometni savez i Hrvatski olimpijski odbor za hitno očitovanje o daljnjem postupanju i poduzimanju mjera u pogledu navedenog

Kada navijači naprave incident nadležne institucije reagiraju promptno, kritiziraju sve što je bilo kontra zakona, dobrog ukusa i općenito pravila vezana uz ponašanje na stadionu. No ovaj put čekaju predugo, što označava svojevrsno licemjerje.

Posebno bi bilo opasno da čekaju predugo jer ukoliko međunarodne institucije reagiraju prije, kazna bi mogla biti drakonska. Stoga treba što prije napraviti potrebne korake i ograditi se od incidenta, zatražiti Josipa Šimunića da bolje promisli i ispriča se ako je nekoga uvrijedio, a ne da se inati i dalje oko slučaja koji nikako ne može biti u njegovu korist. Kao ni u korist HNS-a.

Ovime je također i MZOS pokazalo kako se to radi. Ministar Željko Jovanović je izrazio mišljenje, a potom i službeno reagirao kako bi dodatno potvrdio nezadovoljstvo Ministarstva, a i pokazao odgovornost za svoj resor.

- E moj Šimuniću, tebi treba lekcija iz povijesti. Ako želiš osobno ću ti pomoći da dobiješ dobrog profesora povijesti i shvatiš kakav je to poklič ‘Za dom spremni!’ - izjavio je ministar Jovanović.

Neće ovaj događaj dobro odjeknuti ni što se tiče imena Davora Šukera, koji je već u prošlosti imao određenih problema zbog koketiranja s ustaštvom. Naime, fotografirao se na grobu Ante Pavelića u Madridu i time si priskrbio brojne kritike. Zato oni zaduženi za odnose s javnošću moraju izgladiti situaciju kako spada jer bi se vrlo lako mogli u stranim medijima pojaviti nastup da predsjednik HNS-a njeguje ustaštvo. A tako nešto se predbacivalo i njegovom prethodniku - Vlatku Markoviću.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

josip šimunić, davor đuker, željko jovanović, hoo, hns