Hrvatska

PORUKA MINISTARA: Željko Jovanović: Mladima treba objasniti da Hrvatskoj ne treba "Za dom spremni"

Osobno to nikad ne bih napravio, nikakav zanos to ne može opravdati, dodao je Ostojić.

Piše: PolitikaPlus

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je danas da je izgred nogometnog reprezentativca Josipa Šimunića nakon utakmice Hrvatska - Island, kada je publiku poticao na skandiranje "Za dom - spremni", predstavljao veličanje ustaštva, a mladima treba objasniti da Hrvatskoj ne treba takav poklič.

"Poklič 'Za dom spremni', ma koliko se neki danas trudili objasniti da se radi o pokliču koji se nekada koristio, poklič je koji veliča ustaštvo", rekao je Jovanović novinarima pred Banskim dvorima.

Nakon sjajne pobjede hrvatske reprezentacije koja se plasirala na svjetsko prvenstvo i dala najljepšu čestitku svim građanima, poklič "Za dom spremni" glupost je koju ne treba tolerirati i ne treba braniti, dodao je Jovanović.

Znamo koliko je ljudi poginulo i stradalo pod ustaškim režimom. Treba mladima objasniti da Hrvatskoj ne treba takav poklič, kazao je.

"Nevjerojatno koliko je u proteklom razdoblju na mom facebooku bilo reakcija mladih ljudi, učenika, djece, koji očito u svojim školama još uvijek nisu naučili koje zlo je predstavljalo ustaštvo za Hrvatsku i da je Hrvatska u svome Ustavu istaknula da je antifašizam jedna od osnovnih tekovina i korijen hrvatske državnosti", rekao je Jovanović.

Na upit može li kao ministar pokrenuti inicijativu za korjenite promjene kad je u pitanju odnos prema fašizmu i ustaštvu u Hrvatskom nogometnom savezu i na stadionima Jovanović je rekao da "HNS i HOO imaju povijesnu priliku učiniti iskorak i poslati poruku da se na našim stadionima ne smije veličati ustaštvo niti klicati parole koje vrijeđaju bilo koga i pokazuju elementarnu nekulturu".

U konzultaciji s Prekršajnim sudom policija je priopćila da nije bilo elemenata za podnošenje prijave, ali je podnijela posebno izvješće Državnom odvjetništvu koje će utvrditi ima li eventualno elemenata kaznenog djela, rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić o Šimunićevu incidentu.

Osobno to nikad ne bih napravio, nikakav zanos to ne može opravdati, dodao je Ostojić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

RANKO OSTOJIĆ, Željko Jovanović, JOE ŠIMUNIĆ