Regija

SKANDAL: Glasnogovornica BiH ministarstva na Facebooku napisala 'Za dom spremni' pa 'zaradila' disciplinsku prijavu

"Za dom spremni!!!! Evo Jovanoviću, kazni i mene ako smiješ!!!!"

FOTO: Klix.ba
Piše: PolitikaPlus
"Za dom spremni!!!! Evo Jovanoviću, kazni i mene ako smiješ!!!! Ova rečenica nije ništa više nego ljubav i ponos koju osjećam prema domovini, i nema trenutka mržnje u njoj, a povijest jako dobro poznajem", napisala je Barbarić na svom Facebook profilu.

Glasnogovornica Ministarstva turizma i okoliša Federacije Bosne i Hercegovine Mija Martina Barbarić izrazila je u petak svoje simpatije za korištenje ustaškog pozdrava "Za dom spremni" pozdravljajući i sama tim pozdravom na svom Facebook profilu i pozivajući da ju se zbog te činjenice kazni pa je odmah i "zaradila" disciplinsku prijavu.

Barbarić je poručila kako bi njeno kažnjavanje zbog korištenja ustaškog pozdrava trebao biti posao za hrvatskog ministra Željka Jovanovića, vjerojatno aludirajući na njegovo jasno očitovanje u povodu postupaka hrvatskog nogometnog reprezentativca Josipa Šimunića, no sankcionirala ju je ministrica Branka Đurić koja joj je nadređena.

"Za dom spremni!!!! Evo Jovanoviću, kazni i mene ako smiješ!!!! Ova rečenica nije ništa više nego ljubav i ponos koju osjećam prema domovini, i nema trenutka mržnje u njoj, a povijest jako dobro poznajem", napisala je Barbarić na svom Facebook profilu.

Federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić odmah je reagirala i podnijela disciplinsku prijavu protiv Barbarić koja ima status državne službenice.

Disciplinska je prijava je pokrenuta temeljem članka 56. Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine i članka 31. Uredbe o pravilima disciplinskog postupka za disciplinsku odgovornost državnih službenika u organima državne službe u FBiH.

U obrazloženju je navedeno kako je, podupirući hrvatskog reprezentativca Josipa Šimunića izjavom "Za dom spremni" počinila povredu službene dužnosti.

U izjavi za javnost federalna ministrica Đurić najoštrije je osudila ponašanje Barbarić opisavši ga krajnje neprimjerenim, posebice jer je riječ o državnoj službenici zaduženoj za odnose s javnošću koja je morala znati kakve posljedice njen potez može izazvati.

"Zakon o državnoj službi jasno propisuje odgovornosti državnog službenika. Smatram da državni službenici moraju brinuti o ugledu institucije u kojoj rade i o svom osobnom, ne samo prilikom obavljanja službenih dužnosti, već i izvan radnog vremena", stoji u izjavi ministrice Đurić.

Ona je istaknula kako se time pridružuje reakcijama i osudama u javnosti postupka Mije Martine Barbarić te kako to nipošto nije stajalište institucije u kojoj je zaposlena niti Vlade FBiH, već njeno osobno mišljenje.

"Učinit ću sve da se takvo ponašanje najoštrije sankcionira", poručila je ministrica Đurić.

Najoštrija sankcija koja može zateći Barbarić je da dobije otkaz. Ona međutim ne može snositi druge kaznene sankcije jer u BiH, za razliku od Hrvatske, ne postoji zakon koji bi priječio veličanje fašizma. Prijedloge takvih zakona u državnom su parlamentu do sada redovito odbijali zastupnici iz političkih stranaka sa srpskim predznakom.

Zakonom je u BiH zabranjeno širenje vjerske, rasne i nacionalne mržnje.

Aktualna glasnogovornica federalnog ministarstva turizma do sada je bila poznata jedino po neuspješnom nastupu u ime BiH na Eurosongu.

Hrvatski nogometaš Šimunić pokrenuo je u utorak navečer lavinu reakcija potičući publiku na "Dinamovu" stadionu nakon utakmice s Islandom na skandiranje ustaškog pozdrava "Za dom spremni" što je naišlo na oštre osude domaće i strane javnosti. Tako je u posljednjoj u nizu reakcija povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muižnieks pozvao u četvrtak Hrvatsku da snažno osudi postupak hrvatskog nogometaša i korištenje nacističkog pozdrava ističući da se ne smije tolerirati izazivanje etničke mržnje.

Protiv Šimunića je Državno odvjetništvo pokrenulo prekršajni postupak te ga proglasilo krivim i kaznilo s maksimalnih 25.000 kuna kazne, a međunarodna nogometna federacija (Fifa) pokrenula je istragu i prijeti mu zabrana igranja do šest utakmica.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ŽELJKO JOVANOVIĆ, JOE ŠIMUNIĆ, Mija Martina Barbarić, BIH