A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/katar-stadion-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

EP i FIFA zabrinuti zbog brojnih pogibija na gradilištima u Kataru | Politika+
Sport

KATAR 2022.: EP i FIFA zabrinuti zbog brojnih pogibija na gradilištima u Kataru

Katarske vlasti su im poručile da ''ne pretjeruju''.

Piše: Hina

Europski parlament i Međunarodna nogometna federacija (FIFA) zabrinuti su zbog sve većeg broja poginulih radnika, te katastrofalnih uvjeta rada na gradilištima stadiona i popratnih objekata za Svjetsko nogometno prvenstvo koje će se 2022. godine održati u Kataru.

Međutim, katarske vlasti su im poručile da 'ne pretjeruju'.


Prema posljednjim podacima u Kataru su poginula 44 radnika, a uzroci smrti su brojne nesreće, ali i srčani udari jer su radili po nesnosnoj vrućini. Prava većinom stranih radnika ozbiljno su narušena, a neki već mjesecima nisu dobili plaću.

"Europski parlament izražava zabrinutost zbog situacije s radnicima na sportskim objektima. Zastupnici parlamenta pozivaju katarske vlasti da radnicima osiguraju uvjete za rad u skladu s međunarodnim standardima ljudski prava," poručili su iz Europskog parlamenta.

Pozvali su i Fifu da pošalje jasnu poruku tamošnjim vlastima, ali i brojnim europskim kompanijama koje tamo rade, kako se iskorištavanje radnika neće tolerirati,

"FIFA mora biti svjesna postojećih problema u Kataru. Trebali su uvjetovati svoju odluku o provedbi konkretnih reformi ljudskih prava," poručila je predsjednica Pododbora za ljudska prava Barbara Lochbihler.

Katarske vlasti su optužbe za zlostavljanje sezonskih radnika opisali pretjeranim.

"Katarska vlada ozbiljno razmatra optužujuće navode o uvjetima rada na gradilištima. Katar je posvećen poboljšanju uvjeta rada i namjeri da poduzme odgovarajuće mjere protiv građevinskih kompanija koje ne poštuju prava radnika," poručile su tamošnje vlasti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NOGOMET, STADIONI, LJUDSKA PRAVA, KATAR 2022, FIFA, KATAR