Svijet

ITALIJA: Silvio Berlusconi poručio: Predsjednik bi mi trebao udijeliti oprost

Smatra da bi njegovo izbacivanje iz parlamenta, o čemu bi Senat trebao odlučii idućeg tjedna, predstavljalo 'državni udar'.

Piše: PolitikaPlus

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi u subotu je na skupu mladeži svoje političke stranke Naprijed Italijo kazao kako smatra bi mu talijanski predsjednik trebao udijeliti oprost nakon presude za utaju poreza te da smatra kako bi njegovo izbacivanje iz parlamenta, o čemu bi Senat trebao odlučii idućeg tjedna, predstavljalo "državni udar".

U srijedu će senat glasati o tomu hoće li 77-godišnji Berlusconi izgubiti svoje mjesto u parlamentu, nakon što ga je u kolovozu sud proglasio krivim zbog utaje poreza njegove medijske tvrtke Mediaset.

"Ljevičari ne smiju ni pomisliti da ćemo dopustiti da se ovaj državni udar nastavi bez našeg odgovora", rekao je on na skupu mladeži stranke Naprijed Italijo.

Očekuje se da parlament glasa protiv medijskog mogula. Berlusconi, koji je uvijek isticao kako je nevin, rekao je kako smatra da bi mu predsjednik Giorgio Napolitano trebao udijeliti oprost bez primjene uobičajene procedure. Talijanski predsjednik ranije je kazao kako je provedba uobičajenog postupka neophodna.

Milanski sud osudio je Berlusconija na četvorogodišnji zatvor, što mu je poslije promijenjeno u jednogodišnji kućni ili društveno koristan rad. U gorljivom govoru održanom pred mladima Berlusconi je među ostalim kazao kako to što mu se "naredilo da čisti nužnike" u sklopu društveno korisnog rada ne izlaže samo njega, već i cijelu zemlju ismijavanju.

Bivši talijanski premijer dobio je i sedam godina zatvora za za spolne odnose s maloljetnicom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SILVIO BERLUSCONI, ITALIJA