Svijet

RAZGOVOR: Putin i Letta razgovarali o gospodarskoj suradnji Rusije i Italije

Među 21 potpisanim ugovorom su sporazumi između talijanskih energetskih kompanija Enel i Eni s ruskim Rosneftom, Enija i prozvođača prirodnog plina Novatek a ugovore su potpisali i talijanske banke i kompanije Mediobanca, Fincantieri i proizvođač automobilskih guma Pirelli.

Piše: PolitikaPlus

Prigodom sastanka talijanskog premijera Enrica Letta i ruskog predsjednika Vladimira Putina u utorak u Trstu talijanske i ruske tvvrtke potpisale su niz ugovora o poslovnoj suradnji.

Među 21 potpisanim ugovorom su sporazumi između talijanskih energetskih kompanija Enel i Eni s ruskim Rosneftom, Enija i prozvođača prirodnog plina Novatek a ugovore su potpisali i talijanske banke i kompanije Mediobanca, Fincantieri i proizvođač automobilskih guma Pirelli.

"U energetskom sektoru imali smo važnu razmjenu i moramo nastaviti raditi na tome", rekao je Letta.

Uspostavljen je i zajednički fond za ulaganja vrijedan milijardu eura, a potpisano je i sedam ugovora između dvije vlade, uključujući ugovore između poštanskih službi dvije zemlje i razmjeni u kulturi.

Putin je istaknuo da je Italija četvrti ruski trgovinski partner s razmjenom vrijednom više od 50 milijardi eura godišnje.

Letta i Putin razgovarali su i o "jačanju političkog partnerstva" između dvije zemlje, kako je rekao Letta na konferenciji za tisak istaknuvši dogovor o ublažavanju uvjeta ruskim građanima za dobivanje turističkih viza za Italiju.

"Birokracija oko viza jedno je od najvećih ograničenja s kojima se ruski turisti susreću u Italiji", rekao je Letta.

Jačanje prava u civlinom društvu također je bilo na dnevnom redu a tim će se pitanjem baviti i kada Italija preuzme turnusno predsjedanje Europskom unijom u drugoj polovici 2014. godine, dodao je Letta.

Van mjesta održavanja sastanka stotine gay aktivista prosvjedovale su protiv Putinovog posjeta noseći transparente.

"Postoji hladan i nasilan vjetar koji dolazi s istoka, vjetar represije i ušutkavanja ljudskih prava", rekao je poznati talijanski zagovaratelj prava homoseksualnih osoba i bivši parlamentarni zastupnik Vladimir Luxuria.

"Trst mora ostati vrata otvorena za dijalog a ne represiju", rekao je prosvjednicima Luxuria, koji je i prvi transrodni talijanski parlamentarac, i dodao da se "ljudska prava ne mogu prodati u bilateralnim razgovorima".

Ovo je drugi prosvjed koji je dočekao Putina otkako je u ponedjeljak sletio u Rim. Ruski čelnik u dva je dana posjeta Italiji razgovarao s nizom talijanskih dužnosnika te papom Franjom u Vatikanu.

Ranije su prosvjednici iz organizacije Greenpeace na raznim lokacijama u Rimu tražili od Putina da odbaci optužbe za huliganizam protiv takozvanih "Arktičkih 30", aktivista koji su u rujnu uhićeni kada su prosvjedovali protiv ruske naftne platfomre u Arktiku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rusija, vladimir putin, Enrico Letta, italija