Zagreb

NEVJEROJATNO: PORAZNE BROJKE Bogati Bruxelles naplaćuje javni prijevoz manje od Zagreba

Prosječna plaća viša od 16 tisuća kuna, a radnički pokaz 320 kuna.

Piše: Vanja Deželić

Gradonačelnik Milan Bandić, njegovi podanici u Holdingu, Skupštini i ZET-u uvjeravaju nas konstantno da su apsurdno visoke i nerealne cijene javnog prijevoza u Zagrebu potpuno normalne, da su u skladu s uslugom, standardom i europskom praksom. Više puta smo ovdje na PolitikaPlus demantirali te neistine pa ćemo još jednom.

 

>> Holding i ZET ne govore istinu: Zagreb nema najjeftiniji gradski prijevoz u Hrvatskoj!

 

>> Milan Bandić ili ne zna ili ne govori istinu: Javni prijevoz u Pragu je skuplji nego u Zagrebu!

 

>> Zagrepčani iz svog džepa plaćaju nesposobnost i loše upravljanje Holdinga

Naime, iako su sve cijene javnog prijevoza po gradovima dostupne na internetu, pa isto tako znamo da su Zürich, Rim, Beč, Budimpešta, Prag, Barcelona, Madrid, Helsinki, Berlin i mnogi drugi bogati gradovi jeftiniji korisnicima javnog prijevoza od onoga koji koriste Zagrepčani, osobno smo se uvjerili u cijene i uslugu koju nudi Bruxelles.

 Metro je već u startu velika prednost nekog od velegradova jer nikakvi tramvaji i autobusi ne mogu zamijeniti brzinu koju nudi metro. Uz to, solidne je kvalitete i iznimno dobro funkcionira. Autobusi i tramvaji po Bruxellesu imaju problema zbog uskih uličica i velikih gužvi, ali kupljena karta vam vrijedi za bilo koji oblik prijevoza. Pa tako obična karta vrijedi dva eura, a dnevna 6,5 eura.

Kupuju se na automatima i nema kontrola, sve je modernizirano. Bez njih nikamo ne možete ući i sve se snima pa ukoliko neki hazarder pokuša preskočiti plaćanje lako ga se pronađe. No ne pada napamet građanima Bruxellesa švercanje. Ne jer su kulturniji od nas, daleko od toga. To je zato jer je njihova vlast kulturnija, pristupačnija i svjesna vrijednosti javnog prijevoza.

 Stoga treba spomenuti i ono najbitnije. Mjesečni radnički pokaz u Bruxellesu vas košta 42 eura, što je 320,35 kuna. Poznato je da Zagrepčani plaćaju 360 kuna. Poznato je i da prosječna plaća u Zagrebu iznosi 6364 kuna, što je 834,36 eura. U Bruxellesu je 2200 eura, što je 16780,22. Sramota zagrebačkih gradskih vlasti time je još jasnija, iako smo i na primjerima drugih gradova to zorno prikazali.

Studentski i đački pokaz u Zagrebu iznosi 120 kuna, a u Bruxellesu 21 euro, što je 160,17 kuna. Time su zagrebački đaci i studenti u prednosti no ionako ih uzdržavaju roditelji pa se tih četrdeset kuna izjednačava s onih četrdeset koje gradska vlast otima iz džepova radnika. Ponavljamo, bez ikakvih argumenata i osnove.

Svi zajedno smo svjesni da je takvo stanje jer treba uzdržavati prekobrojan aparat, previsoke plaće i sve što svi znamo da ide uz ZET, ali nikako da se riješi na adekvatan način.

 

 

 

No čak i to ne bi bilo problematično kada bi taj aparat poslovao transaprentnije jer Bruxelles u javnom prijevozu ima zaposleno sedam tisuća osoba na tri stotine različitih funkcija. Ako uzmemo u obzir da Bruxelles ima svega 300 tisuća stanovnika više od Zagreba taj broj zaposlenih svejedno je mnogo veći od 4316 koliko ih je zaposleno u ZET-u. A svejedno su građanima jeftiniji, dostupniji i kvalitetniji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, milan bandić, bruxelles