A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nikola-vuljanic-protiv-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Nikola Vuljanić: Želim pomoći u rušenju neoliberalnog sistema koji je EU pretvorio u džunglu | Politika+
Hrvatska

PLANOVI: Nikola Vuljanić: Želim pomoći u rušenju neoliberalnog sistema koji je EU pretvorio u džunglu

'Zalažem se za suradnju, a ne darvinističko klanje.'

Piše: Vanja Deželić

Europski zastupnik i član Hrvatskih laburista, Nikola Vuljanić, poznat je po osebujnom nastupu i govorima bez imalo zadrške. Kao što sam kaže, to mu zna štetiti, ali barem ima čist obraz i tu je praksu prenio u Europski parlament.

 

>> Nikola Vuljanić oduševio čak i protivnike u Europskom parlamentu: Ništa ne radim ofrlje, pa nisam ni ovo

Zauzima jedno od 35 mjesta, koliko ih ima krajnja ljevica u Parlamentu, pod nazivom Ujedinjena europska ljevica i Nordijska zelena ljevica (GUE/NGL). Upravo iz razloga što je po naravi takav kakav jest, odnosno što dijeli političke svjetonazore koje dijeli, pronašao se u brojkom zastupnika malenoj stranci. No iznimno glasnoj i optimističnoj što se tiče njihove budućnosti u Parlamentu.

Želimo da Europa postane nacija zemalja gdje će članice surađivati, a ne se klati na darvinistički način, kao da smo u džungli

Kolege iz stranke kažu da su njegovim dolaskom stvari krenule prema naprijed, ali sam Vuljanić ne smatra da je tako. Osim po pitanju Albanije, tek nakon što se "pozabavio" njome i napravio opširno izvješće, krenulo je nešto. A sve to plus je i samoj GUE/NGL. No u Hrvatskoj ipak nije dio krajnje ljevice pa je svakako zanimljivo zašto se u tome pronašao u EP.

- Dodirne točke s njima su definitivno socijalna pitanja i nastojanja da se sruši ovaj sistem koji nazivaju neoliberalni, a nije uopće neoliberalni. Želimo da Europa postane nacija zemalja gdje će članice surađivati, a ne se klati na darvinistički način, kao da smo u džungli - ističe Nikola Vuljanić.

Vjeruje da će u tim nastojanjima podosta napredovati već sljedeće godine, kada se održavaju novi izbori za Europski parlament.

- Bit će nas više, sigurno. A koliko? Očekujem da će ljevica dobiti znatno više nego do sada jer svaka mjera štednje u Europskoj uniji daje dva poena ljevici. Samo neka im daje - kaže Vuljanić.

Glasam protiv jer smatram da većina ne smije odlučivati o pravima manjine, ali i zato što je ovaj referendum manipulacija građanima

Priprema se za kandidaturu i otkriva da će njegova kampanja u Hrvatskoj biti agresivna, odnosno kao i svaka u prošlosti.

- To znači da ne mislim šutjeti, govorit ću što mislim kao što radim ovdje, kao što radim cijeli život - napominje.

Naravno, nije mogao, a da ne kaže što misli o referendumu, na kojem se otvoreno izjasnio PROTIV.

- Glasovao sam protiv jer smatram da većina ne smije odlučivati o pravima manjine, ali i zato što je ovaj referendum manipulacija građanima - kazao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bruxelles, nikola vuljanić, neoliberalizam