Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Tehnološki indeks Nasdaq dosegnuo novu najvišu razinu u 13 godina

''Čini se da je nastupila rotacija prema dionicama velikih tehnoloških kompanija.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u petak u skraćenom trgovanju S&P 500 i Dow Jones blago pali, dok je Nasdaq indeks, zahvaljujući rastu cijena dionica tehnoloških kompanija, dosegnuo novu najvišu razinu u 13 godina.

„Čini se da je nastupila rotacija prema dionicama velikih tehnoloških kompanija. Ne bi nas iznenadilo ako zbog toga ponešto padnu cijene dionica manjih i srednje velikih tvrtki“

Dow Jones oslabio je 10 bodova, ili 0,07 posto, na 16.086 bodova, a S&P 500 indeks 0,08 posto, na 1.805 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,37 posto, na 4.059 bodova.

U skraćenom trgovanju, nakon Dana zahvalnosti, na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika su jučer zamijenile samo 2 milijarde dionica.

S obzirom da se nakon osam tjedana neprestanog rasta S&P 500 i Dow Jones indeks kreću na najvišim razinama u povijesti, ulagači nisu bili spremni značajnije mijenjati pozicije.

„Našim klijentima preporučamo da na ovim razinama povuku zaradu s tržišta, ako su ispunili svoje strateške ciljeve“, kaže Paul Mangus, strateg u Wells Fargo Private Bank.

„Našim klijentima preporučamo da na ovim razinama povuku zaradu s tržišta, ako su ispunili svoje strateške ciljeve“

Ove su godine, po prvi puta u povijesti, mnogi trgovački lanci radili na Dan zahvalnosti, pa je blagdanska sezona potrošnje, koja će pokazati koliko su Amerikanci spremni otvoriti novčanik, počela dan ranije nego inače.

Kako se ulagači nadaju da će 'shopping' sezona biti bolja nego lanjska, S&P indeks trgovačkog sektora ojačao je jučer 0,3 posto.

Najviše su, pak, između 1,4 i 1,9 posto, porasle cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Microsoft, Amazon i Apple.

Tehnološki je sektor po rastu ove godine zaostao u odnosu na većinu drugih sektora, pa ulagači pred kraj godine usklađuju svoje pozicije. Zbog toga posljednjih dana Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških kompanija, raste nešto brže nego S&P i Dow Jones.

„Čini se da je nastupila rotacija prema dionicama velikih tehnoloških kompanija. Ne bi nas iznenadilo ako zbog toga ponešto padnu cijene dionica manjih i srednje velikih tvrtki“, kaže Ryan Detrick, strateg u Schaeffer's Investment Research.

U cijelom ovom tjednu Dow Jones i S&P 500 ojačali su 0,1 posto, dok je Nasdaq indeks porastao 1,7 posto. To je već osmi tjedan zaredom kako ti indeksi rastu.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE oslabio je 0,06 posto, na 6.650 bodova, a pariški CAC 0,17 posto, na 4.295 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,19 posto, na 9.405 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

WALL STREET, DOW JONES, NASDAQ, S&P 500