Burze

TJEDNI PREGLED: Wall Street: Za S&P 500 mogla bi ovo biti najbolja godina još od 1998.

Indeks Nasdaq porastao je prošlog tjedna za 1,7 posto, na 4.059 bodova.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu će na početku prosinca, tradicionalno najboljeg mjeseca u godini za tržište dionica, u fokusu ulagača biti podaci o prodaji u upravo započetoj blagdanskoj sezoni potrošnje i izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje bi moglo utjecati na odluku Feda o monetarnoj politici.

Indeks Dow Jones porastao je prošloga tjedna 0,1 posto, na 16.086 bodova, kao i S&P 500 koji je dosegnuo 1.805 bodova. Indeks Nasdaq  porastao je, pak, 1,7 posto, na 4.059 bodova.

Cijene dionica porasle su osam tjedana zaredom, pri čemu su S&P 500 i Dow Jones dosegnuli najviše razine u povijesti, dok se Nasdaq indeks, po prvi puta nakon 13 godina, probio iznad 4.000 bodova.

Od početka godine S&P 500 u plusu je 26,6 posto. Poraste li još za koji postotak, a u prosincu obično raste jer menadžeri fondova uljepšavaju svoje portfelje uoči završetka godine, bit će to njegova najbolja godina od 1998.

No, to će ovisiti o nizu makroekonomskih izvješća koja će biti objavljena ovoga tjedna.

U fokusu ulagača bit će podaci o zaposlenosti jer bi mogli naznačiti kada će američka središnja banka početi smanjivati programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica u iznosu od 85 milijardi dolara mjesečno, koji već godinama potiču rast cijena dionica.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u studenome u SAD-u broj zaposlenih porastao za 185.000, nakon 204.000 u listopadu.

„Reakcija tržišta na ove podatke ovisit će o tome kako će ih ulagači interpretirati jer svi pokušavaju dokučiti što kani učiniti Fed“, kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

U fokusu ulagača bit će i podaci o prodaji na početku blagdanske sezone potrošnje. Nacionalna udruga trgovaca izvijestila je da je od Dana zahvalnosti pa do kraja vikenda američke trgovačke lance pohodilo više od 140 milijuna kupaca, dok ih je lani u istom razdoblju bilo 139 milijuna.

To ohrabruje, ali ne puno, kažu analitičari, jer su ove godine, po prvi puta u povijesti, trgovački lanci bili otvoreni na sam Dan zahvalnosti. Uz to, nudili su velike cjenovne popuste, pa je pitanje jesu li im, zajedno s posjetom kupaca, porasli i prihodi.

Zbog toga će ulagači pažljivo pratiti izvješća svakog pojedinog lanca i druge podatke koji bi mogli pokazati kakva će biti potrošnja u ovih 30-ak dana 'shopping' groznice.

(Hina) xneba yneba

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dow jones, svjetska tržišta, nasdaq