Hrvatska

PO AUTOMATIZMU: Ivan Šuker: Jovanović po Zakonu o fiskalnoj odgovornosti mora podnijeti ostavku!

''Čelnik tijela koje je prekoračilo proračunska sredstva mora svoj mandat dati na raspolaganje.''

Piše: P/H


"Još uvijek je na snazi Zakon o fiskalnoj odgovornosti, koji jasno kaže da čelnik tijela koje je prekoračilo sredstva koje mu je odobrio državni proračun i Sabor mora svoj mandat dati na raspolaganje. Jeste li primijetili da je ministar Jovanović to učinio. Nije, iako je to po zakonu automatski morao."

Ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović po zakonu je morao podnijeti ostavku, ustvrdio je danas u Hrvatskom saboru HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker.

Jovanović je, podsjetio je Šuker, najavio da u prosincu profesorima i učiteljima neće biti isplaćen dodatak za prijevoz i prekovremeni rad, već će se to učiniti u siječnju.


"Još uvijek je na snazi Zakon o fiskalnoj odgovornosti, koji jasno kaže da čelnik tijela koje je prekoračilo sredstva koje mu je odobrio državni proračun i Sabor mora svoj mandat dati na raspolaganje. Jeste li primijetili da je ministar Jovanović to učinio", upitao je Ivan Šuker i odmah sam odgovorio: "Nije, iako je to po zakonu automatski morao".

"Kod nas, očito, može tko što hoće i kako hoće, a u konačnici drugi moraju prihvatiti ono što im on servira", rekao je HDZ-ov zastupnik.

Šuker je to kazao nakon saborske stanke koju su HDZ i laburisti te nezavisni zastupnik Damir Kajin zatražili nezadovoljni što je Vlada kasno poslala amandmane na rebalans ovogodišnjeg proračuna i na proračun za 2014. godinu.

Vlada svojim amandmanima, među inim, predviđa preraspodjelu prihoda od financijske imovine za Agenciju za upravljanje državnom imovinom.

Sve to se moglo znati već kod rasprave o rebalnsu, budući da je izmjenama zakona o upravljanju državnom imovinom predviđeno ukidanje Agencije od 30. rujna, rekao je Šuker, pitajući se "što se toliko strateški važno u međuvremenu dogodilo da je Agencija odjednom došla do spoznaje da nije ostvarila planirane prihode?"

Šuker upozorava i da je ministar Jovanović izjavio da nema novca za prijevoz i prekovremeni rad učitelja. "Koja je vjerodostojnost proračuna za 2013., kakvu to poruku šaljemo međunarodnim institucijama, kreditorima i investitorima", pita Šuker.

Upozorio je i da u proračunu za 2014. nije predviđen dodatni novac za najavljenu naknadnu isplatu dugovanja zaposlenima u sektoru obrazovanja u siječnju.

"Svi zaposleni u osnovnim i srednjim školama trebaju se pitati što će biti s njihovim pravima iz kolektivnog ugovora u 2014.", poručio je Šuker.

I laburist Branko Vukšić proziva Vladu, odnosno resorono Minstarstvo obrazovanja zbog najave da učiteljima i profesorima neće isplatiti troškove prijevoza u prosincu.

Ministar Jovanović proručuje "nećemo izvršiti naše obveze iz proračuna, novce ćete dobiti iduće godine"; nitko te ljude ne pita kako će se snaći, Vlada pretpostavlja da su bogati, da će novce izvući iz čarapa, kaže Vukšić.

Vladu proziva i što je amandmane na proračun poslala "ni sekundu prije 12 sati".

Kad obrazlažu zakone, ministri traže da rasprave ne budu politikantske, da se ne skupljaju jeftini politički poeni, a sad po hitnom postupku donosimo zakone, a amandmane na proračun dobivamo ni sekundu prije 12, rekao je laburist.

Uvjeren je da će rasprava o amandmanima na financijske dokumente države pokazati da aktualna Vlada ne zna raditi svoj posao, te da će se vidjeti tko je neozbiljan – oporba ili vlast, "koja Sabor smatra samo fikusom".

Nezavisni zastupnik Damir Kajin poručuje da nastavnicima odmah treba platiti trošak prijevoza, da treba naći 23 milijuna kuna potrebna za prijevoz, te približno toliko i za božićnice. Tih 46 milijuna kuna je otprilike onoliko koliko je koštao referendum, ponovio je Kajin.

Zemlja je na koljenima, jasno je da se referendumima trenira birački korpus za izbore i sve je legitimno, rekao je Kajin, tumačeći da nije problem referendum nego ono što se iza njega valja.

To je, opetovao je, najbolje došlo do izražajaju u jednom Vukovaru, gdje je (na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studenoga), na djelu bio puzajući puč.

Zbog tih riječi, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko ga je opomenuo, poručivši mu da se čuva tako teških kvalifikacija, jer nije u restoranu, nego u Saboru.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

damir kajin, ivan šuker, zakon o fiskalnoj odgovornosti, željko jovanović