A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/crkva-105.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Boka kotorska: Nepoznati vandali onečistili katoličku crkvu | Politika+
Regija

INCIDENT: Boka kotorska: Nepoznati vandali onečistili katoličku crkvu

Ispraznili su sadržaj autocisterne za crpljenje septičkih jama!

Piše: PolitikaPlus

Nepoznati počinioci su u noći na utorak u neposrednoj blizini crkve Gospe od snijega u tjesnacu Verige, na lokalnoj cesti Tivat-Kotor, ispraznili sadržaj autocisterne za crpljenje septičkih jama, doznaje se u srijedu.

O vandalskom aktu u srijedu je svjedočila veća već poluosušena i smrznuta mrlja fekalija neposredno uz sjevernu stranu crkve.

Prema riječima peraškog župnika don Srećka Majića, majstori koje je angažirala Kotorska biskupija i firma „Yu Briv" iz Kotora koja je kao donator prije nekoliko mjeseci pokrenula inicijativu za obnovu ove i obližnje crkve Gospe od Anđela u Verigama, u utorak su trebali početi radove na maloj kamenoj građevini crkve Gospe od snijega, ali su sada spriječeni vandalizmom.

„Teško ćemo uspjeti ući u trag počinitelju, ali ćemo svakako učiniti sve što je u našoj moći. Ovo je zaista ružan događaj i pozivamo građane da svi zajedno pokažemo više svijesti i odgovornosti prema sebi i drugima", kazala je u srijedu načelnica tivatske Komunalne policije Jadranka Joksimović. Dodala je da će pripadnici službe zaštite Općine Tivat vatrogasnom cisternom vodom isprati i očistiti okolinu crkve Gospe od snijega.

Mala kamena crkvica Gospe od snijega u Verigama je iz 15. stoljeća, a u travnju ove godine počela je akcija njezine obnove. Crkvica je sagrađena na morskoj obali, a prije petnaestak godina je skoro potpuno zatrpana nelegalnim odlaganjem zemlje i građevinskog otpada koju su na nju istovarali kamioni s lokalne ceste Tivat-Kotor koja prolazi iznad crkve. Otkopavanje crkvice i uklanjanje više stotina prostornih metara otpada obavljeno je u travnju kao prvi korak nužan da stručnjaci mogu pristupiti tom vrijednom objektu kulturne baštine i početi pripremu projekta kompletne sanacije crkve.

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore najoštrije je osudilo ovaj barbarski čin.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KATOLIČKA CRKVA, BOKA KOTORSKA