Burze

AZIJSKE BURZE: Očekivanja da će Fed srezati poticaje ruše burze širom svijeta, euro oko 1,36 dolara

''Posljednjih nekoliko dana ulagači su prilično nervozni u vezi tržišta.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, treći dan zaredom, jer ne prestaju nagađanja kada će američki Fed smanjiti poticajne monetarne mjere i može li najveće svjetsko gospodarstvo nastaviti rasti bez njih.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 1,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Hong Kongu, Singapuru i Australiji pale između 0,1 i 1,3 posto.


Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,3 posto, zaronivši na novu najnižu razinu u dva tjedna.

Azijske ulagače zabrinuo je jučerašnji pad Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu četvrti dan zaredom, što je posljedica nesigurnosti po pitanju smanjenja poticajnih mjera američke središnje banke.

„Posljednjih nekoliko dana ulagači su prilično nervozni u vezi tržišta“, kaže Philippe Gudin, analitičar u Barclays banci.

Američko gospodarstvo stabilno raste, što je jučer pokazao niz makroekonomskih izvješća, pa bi Fed mogao smanjiti poticajne monetarne mjere prije nego što se mislilo.

Ti programi kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedni 85 milijardi dolara mjesečno, već su dulje vrijeme glavni pokretači rasta cijena dionica, pa se ulagači plaše da bi njihovim smanjenjem tržište izgubilo podršku.

Uz to, premda najveće svjetsko gospodarstvo stabilno raste, otvara se pitanje može li se taj trend nastaviti i bez poticajnih mjera.

U fokusu ulagača bit će danas sjednica čelnika Europske središnje banke. Ne očekuju se promjene u monetarnoj politici, no ulagači će pažljivo analizirati projekcije za iduću i 2015. godinu.

Ako se očekuje nastavak oporavka gospodarstva eurozone od recesije i ako projekcije inflacije budu prihvatljive, to će značiti da ECB vjerojatno u ovom ciklusu više neće labaviti monetarnu politiku.

Međutim, ako se pokaže da eurozoni prijeti deflacija, ili da gospodarstvo gubi zamah, iduće su godine moguće nove poticajne mjere ECB-a, kažu analitičari.

U očekivanju sjednice ECB-a euro je na valutnim tržištima ponešto ojačao prema američkoj valuti. Jutros je njegov tečaj provirio iznad razine od 1,3600 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3580 dolara.

Cijena eura prema 'japancu' skliznula je, pak, s jučerašnjih 139,30 na 138,80 jena.

I američka je valuta oslabila prema japanskoj, pa se tečaj dolara kreće oko 102,05 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,60 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TEČAJ EURA, EURO, DOLAR, FOREX, NIKKEI, MSCI, FED, AZIJSKE BURZE