Mojbiz

RAST: U SAD-u u studenome otvoreno neočekivano visokih 203 tisuće novih radnih mjesta

U studenome je u SAD-u bez posla bilo 10,9 milijuna ljudi.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Američki poslodavci u studenome su otvorili 203 tisuće novih radnih mjesta, nešto više nego što se očekivalo, pri čemu se stopa nezaposlenosti spustila na najnižu razinu u pet godina od 7,0 posto, pokazali su danas najnoviji podaci američkog ministarstva rada.

Broj novih radnih mjesta u najvećem svjetskom gospodarstvu veći je od 180 tisuća koliko su u prosjeku očekivali ekonomisti iz Reutersove ankete. Očekivan je i nešto blaži pad stope nezaposlenosti, na 7,2 posto, sa 7,3 posto zabilježenih u listopadu.

Ministarstvo je također naviše revidiralo podatke za prethodna dva mjeseca prema kojima je sada u rujnu i listopadu otvoreno osam tisuća radnih mjesta više nego što su prethodno izvijestili.

U proteklih godinu dana broj zaposlenih u SAD-u mjesečno je u prosjeku rastao za 195 tisuća, objavilo je ministarstvo.

Rast zaposlenosti u studenom je zabilježen u gotovo svim sektorima, uključujući promet, skladištenje, zdravstvenu skrb i proizvodnju. U proizvodnom sektoru broj zaposlenih uvećan je za 27 tisuća, bilježeći rast četvrti mjesec zaredom, dok je u građevinskom sektoru porastao za 17 tisuća a u sektoru maloprodaje za 22 tisuće, pokazuju podaci toga ministarstva.

Na razini ukupnog državnog sektora zabilježen je rast broja zaposlenih, i to zahvaljujući tomu što su zapošljavanja u državnoj upravi i tijelima lokalne uprave nadjačala otpuštanja u saveznoj vladi. U saveznoj vladi ukinuto je sedam tisuća radnih mjesta na mjesečnoj razini, pri čemu je ukupni gubitak u proteklih godinu dana dosegnuo 92 tisuće.

U studenome je tako u SAD-u bez posla bilo 10,9 milijuna ljudi, objavilo je ministarstvo rada.

Budno praćeno izvješće o zaposlenosti u SAD-u objavljeno je u uoči skorašnjeg zasjedanja američke središnje banke Fed, koje će se održati od 17. do 18. prosinca.

Snažniji rast zaposlenosti nego što se očekivalo mogao bi potaknuti špekulacije da bi Fed već ovoga mjeseca mogao početi smanjivati poticaje, premda većina ekonomista smatra da će Fed željeti dobiti dodatne dokaze napretka u gospodarstvu pa tek onda odlučiti o novim potezima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

RAST ZAPOSLENOSTI, NEZAPOSLENOST