Hrvatska

REVOLT: Sindikati: Podnijeli smo DORH-u kaznenu prijavu protiv Željka Jovanovića!

'Potiče ravnatelje na kazneno djelo neisplate plaća.'

Piše: PolitikaPlus

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama je Državnom odvjetništvu podnio kaznenu prijavu protiv ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića zbog poticanja ravnatelja osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova na kazneno djelo neisplate plaća.

Sindikat se u prijavi poziva na ministrov dopis od 2. prosinca u kojem stoji da će novac za naknadu troškova prijevoza za prosinac te razlike u plaćama za zamjene i uvećanje osnovne plaće za studeni Ministarstvo odobriti u siječnju iduće godine.

Sve to je odlučeno unatoč činjenici da je na snazi Granski Kolektivni ugovor za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama kojim je uređeno da se "plaća isplaćuje jednom mjesečno za prethodni mjesec, s time da razmak između dviju isplata ne smije biti dulji od 30 dana", kao i da se uvećanje plaće za prekovremeni rad isplaćuje mjesečno uz isplatu plaće za sljedeći mjesec.

"Takvim svojim postupcima osumnjičenik je poticao odgovorne osobe svih adresata tog pismena na neisplatu propisanih obveza poslodavca u svim srednjoškolskim ustanovama i učeničkim domovima", navodi se u prijavi koju je državnom odvjetništvu uputio odvjetnik sindikata.

Sindikati su prošlog tjedna izvijestili da će sporna ministrova odluka brojne učitelje dovesti u nezavidnu situaciju. Podsjetili su da su prosvjetari i bez uskrate naknade za prijevoz financijski zakinuti jer će ostati bez božićnice, a u prosinačkim plaćama neće dobiti uvećanje za prekovremeni, smjenski i dvokratni rad te rad vikendom, kao i plaćanje zamjene u razdoblju do 10 dana, što je također prebačeno na siječanj.

Za manjak proračunskog novca za učitelje i nastavnike sindikalci smatraju odgovornim ministra Jovanovića jer nije na vrijeme predvidio potrebnu količinu novca za podmirenje svih obveza, a propustio je to ispraviti i u upravo prihvaćenom rebalansu proračuna.

Ministra Jovanovića su zbog toga pozvali da podnese ostavku ili smijeni sve u svojem ministarstvu koji se bave financijama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sindikati, željko jovanović, plaća, dorh