Mojbiz

KRITIKE: Oporba i sindikati skeptični prema Mrsićevim 'tajnim agentima'

'Radnička prava treba štiti ali takve najave su skandalozno zastrašivanje poduzetničke scene.'

Piše: PolitikaPlus
"Uvođenjem tzv. tajnih agenata ništa se bitno neće promijeniti u zaštiti radnika", siguran je laburist Zlatko Tušak jer se radi o istim inspektorima rada koji su do sada radili taj posao, a većina njih se prethodno najavljivala kod poslodavaca kada su dolazili u nadzor, pa su poslodavci mogli na vrijeme prikriti svoje nezakonite radnje.

Oporba i sindikati skeptični su prema najavama ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića o proširenim ovlastima inspektora rada koji bi, u maniri tajnih agenata, trebali pomoći da se stane na kraj poslodavcima koji krše prava radnika.

"Radnička prava treba štiti ali takve najave su skandalozno zastrašivanje poduzetničke scene", ustvrdio je HDZ-ov zastupnik Đuro Popijač u izjavi Hini dodajući kako bi država trebala biti partner građana, ali i poduzetnika.

Proširenje ovlasti državnih inspektora po Popijačevu će mišljenju biti dodatni udar na slobodu poduzetništva i Hrvatsku kao investicijsku destinaciju. "Najavama i 'spektaklucima' aktualne Vlade nikad kraja, a sve s ciljem da sakriju svoju nesposobnost", poručio je.

"Uvođenjem tzv. tajnih agenata ništa se bitno neće promijeniti u zaštiti radnika", siguran je laburist Zlatko Tušak jer se radi o istim inspektorima rada koji su do sada radili taj posao, a većina njih se prethodno najavljivala kod poslodavaca kada su dolazili u nadzor, pa su poslodavci mogli na vrijeme prikriti svoje nezakonite radnje.

"Ne sumnjamo da će tako biti i ubuduće, a 247 inspektora nikako ne mogu kvalitetno pokriti sve tvrtke", uvjeren je Tušek. Oni bi, kaže, morali biti "Mrsićevi supermeni" da lete od firme do firme.

To je još jedan Mrsićev pokušaj obmane, zamagljivanja i lažne zaštite radničkih prava kako bi se prikrilo stvarno ugrožavanje statusa i smanjivanje prava radnika, poručuju Hrvatski laburisti.

Da je inspektora nedovoljno za taj posao slaže se i čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever koji smatra da je riječ o preozbiljnoj temi da bi se rješavala bez temeljite analize.

"Mrsić ukida Državni inspektorat i prebacuje inspektore po drugim ministarstvima, dio njih izravno je odgovoran njemu, a sve to je nejasno postavljeno", rekao je Sever dodavši kako resorni ministar sindikalce nije ničim uspio uvjeriti da će njegovi "nesalomljivi inspektori" imati rezultata.

Njih je ionako nedovoljno i rade pod maksimalnim opterećenjem, kaže Sever koji Vladi zamjera što, umjesto socijalnog dijaloga, o takvim potezima moraju čitati iz medija.

Kako je ovih dana u razgovoru za "Novi list" najavio Mrsić, proširenjem ovlasti inspektora rada oni će moći pratiti kada radnici dolaze na posao, kada odlaze, te odvija li se to u skladu s evidnecijom radnog vremena.

Od 1. siječnja trebao bi biti ukinut Državni inspektorat, a njegovi inspektori "raselit" će se po drugim ministarstvima, među ostalim i u Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. U tijeku je izrada zakonske podloge za funkcioniranje inspektora u novim okolnostima.

Mrsić priznaje da 247 inspektora rada koje preuzimaju nije dovoljno i najavljuje da će vidjeti koliko ih nedostaje a, po njegovu mišljenju, trebalo bi ih biti tristotinjak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tajni agenti, inspektori, mirando mrsić, oporba, sindikati