Mojbiz

OPTIMIZAM: Branko Grčić: Vladin investicijski plan za 2014. je ambiciozan, ali ostvariv

'Taj će se plan realizirati u uvjetima procedure prekomjernog deficita pa su moguće njegove korekcije u dijelu proračunskih ušteda koje se odnose na kapitalna ulaganja.'

Piše: PolitikaPlus/Hina
Prema planu, ulaganja iz državnog proračuna u idućoj bi godini trebala biti 7,2 milijarde kuna, što je dvije milijarde kuna više nego ove godine, a rezultat je porasta ulaganja iz EU fondova. Planira se i porast ulaganja javnih poduzeća, sa 12 milijardi kuna ove na 13,7 milijardi kuna iduće godine, a od privatnog sektora Vlada u 2014. očekuje ulaganja od ukupno 52,2 milijarde kuna (ove godine 49,4 milijarde kuna).

Vladin investicijski plan za 2014. godinu je ambiciozan, ali ostvariv, ocijenio je na današnjoj konferenciji za novinare potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić.

Vlada je na sjednici prihvatila plan investicija za 2014. godinu prema kojemu očekuje ukupne investicije od 73,1 milijarde kuna, dok ulaganja u ovoj godini procjenjuje na ukupno 66,6 milijardi kuna.

Prema planu, ulaganja iz državnog proračuna u idućoj bi godini trebala biti 7,2 milijarde kuna, što je dvije milijarde kuna više nego ove godine, a rezultat je porasta ulaganja iz EU fondova. Planira se i porast ulaganja javnih poduzeća, sa 12 milijardi kuna ove na 13,7 milijardi kuna iduće godine, a od privatnog sektora Vlada u 2014. očekuje ulaganja od ukupno 52,2 milijarde kuna (ove godine 49,4 milijarde kuna).

Taj će se plan realizirati u uvjetima procedure prekomjernog deficita pa su moguće njegove korekcije u dijelu proračunskih ušteda koje se odnose na kapitalna ulaganja, rekao je Grčić na press konferenciji održanoj nakon sjednice Vlade.

S druge strane, kaže, plan je sastavljen od pripremljenih projekata što značajno podiže njegovu realnost i ostvarivost.

Što se tiče javnih investicija, Grčić najviše očekuje od ulaganja u promet, posebno željeznicu, otprilike osam milijardi kuna, energetiku oko tri milijarde kuna, vodoopskrbe sustave oko pola milijarde kuna, itd.

Kao konkretne projekte spomenuo je primjerice ulaganja u željezničku prugu Dugo Selo-Križevci, vrijedna 220 milijuna eura, u elektroenergetici u prijenos od 250 milijuna kuna, početak realizacije termoelektrane Plomin C, itd.

Ističe da bi javne investicije nagodinu prema planu trebale biti 14 posto veće u odnosu na očekivano izvršenje investicija u ovoj godini, koje će pak podbaciti u odnosu na plan, ali i biti veće od lanjskih za najmanje 10 posto.

U pripremi je i niz projekata javno-privatnog partnerstva, čija je ukupna vrijednost 4,5 milijardi kuna, sve je veći udio i fondova EU i u idućoj se godini očekuje ukupno 6,3 milijarde kuna (od čega oko 3 milijarde kuna za poljoprivredu).

Grčić smatra da su ipak ključne privatne investicije te odbija prigovore da je Vlada koncentrirana samo na javne.

Naveo je sedam kanala na kojima Vlada radi i kojima može pomoći privatnim investicijama.

Trenutno, kaže, Agencija za investicije i konkurentnost aktivno prati 86 projekata velikih tvrtki, vrijednih gotovo 7 milijardi eura, a čijom će se realizacijom zaposliti gotovo 10.000 osoba, važan je i učinak Zakona o poticanju ulaganja, a što se tiče velikih poduzetnika zaprimljeno je 40 prijava ukupne vrijednosti 4,2 milijarde kuna koji će otvoriti 3.500 radnih mjesta, zaprimljeno je znatno više zahtjeva malih i srednjih poduzetnika gdje se ulaganja procjenjuju na 5,8 milijardi kuna, itd.

Jedan od kanala je i promjena poduzetničke klime, a Grčić kaže kako je usvojeno 150, a provedeno 30 mjera za poboljšanja poslovne i investicijske klime, dok smanjenje ili ukidanje 51 parafiskalnog nameta znači rasterećenje gospodarstva za 375 milijuna kuna, itd.

Spomenuo je i predstečajne nagodbe te najavio da dalje idu i koncesije i privatizacija državnih poduzeća.

Od koncesija se u idućoj godini očekuje više od 20 milijardi kuna, koliko točno vidjet ćemo, rekao je Grčić koji u 2014. očekuje i prihod od privatizacije između 3 i 3,5 milijardi kuna.

Konkretnije je najavio privatizaciju Petrokemije, Narodnih novina, Cluba Adiatic, kao i prodaju udjela u 13 tvrtki iz resora gospodarstva, pet iz portfelja Ministarstva prometa, 11 iz resora turizma, itd.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

investicije, branko grčić