Kultura

ROĐENDAN: Muzej suvremene umjetnosti slavi četvrti rođendan u N. Zagrebu

Ovu godinu obilježile su velike retrospektive Josipa Vanište, Miroslava Šuteja i Vojina Bakića, a velik interes izazvalo je i predavanje ravnatelja londonskog muzeja Tate Modern Chrisa Dercona.

Piše: PolitikaPlus
Ovu godinu obilježile su velike retrospektive Josipa Vanište, Miroslava Šuteja i Vojina Bakića, a velik interes izazvalo je i predavanje ravnatelja londonskog muzeja Tate Modern Chrisa Dercona te kreativne radionice "Art Pop Workshop" Branka Kostelnika, rekla je Snježana Pintarić, v.d. ravnateljice tog muzeja na današnjoj konferenciji za novinare.

Za četvrti rođendan useljenja u zgradu u Novom Zagrebu, koji će obilježiti u subotu, 14. prosinca, Muzej suvremene umjetnosti (MSU) priredio je cjelodnevni, besplatni program s već provjerenim konceptom 'za svakog ponešto', od kreativnih radionica za djecu do stručnih vodstava po aktualnim izložbama.

Ovu godinu obilježile su velike retrospektive Josipa Vanište, Miroslava Šuteja i Vojina Bakića, a velik interes izazvalo je i predavanje ravnatelja londonskog muzeja Tate Modern Chrisa Dercona te kreativne radionice "Art Pop Workshop" Branka Kostelnika, rekla je Snježana Pintarić, v.d. ravnateljice tog muzeja na današnjoj konferenciji za novinare.

Podsjetila je da je Muzej ove godine krenuo s međunarodnim projektom Bauhaus - umrežavanje ideja i prakse, BauNet, te organizirao niz predavanja, konferencija, performansa i desetak izložbi u NO galeriji. Za iduću godinu Pintarić je najavila obilježavanje šezdesete obljetnice osnivanja MSU-a, izrazivši uvjerenje da će se ponovno prirediti dobar i zanimljiv program u okviru kojega će se predstaviti niz domaćih i inozemnih umjetnika.

Proslava četvrtog rođendana počinje u jutarnjim satima fotografskom radionicom "Zbrka u pokretu" na kojoj će djeca s pomoću fotografije dati svoje viđenje postava "Zbirke u pokretu", a u isto vrijeme predstavit će se i koncept proslave dječjih rođendana u tom muzeju. Za djecu je priređena i kreativna radionica "Svjetlonosne igre" u kojoj će se proučavati svjetlost na Bakićevim skulpturama, te projekcije dvaju filmova, francusko-belgijskog "Ernest i Celestina" i švedskog "Ledeni zmaj".

Posjetiteljima će se ponuditi stručno vodstvo retrospektivne izložbe Vojina Bakića "Svjetlonosne forme" kroz koju će ih voditi, među ostalima, unuka tog umjetnika i koautorica postava Ana Martina Bakić. Stručno vodstvo organizirano je i za izložbu Renate Poljak "Pozornica naše stvarnosti" te stalni postav "Zbirke u pokretu".

U "Laboratoriju za oživljavanje", koji se svake godine održava u Atelijeru Kožarić, performansom "Bit(i) skulptura" predstavit će se umjetnik mlađe generacije Darko Brajković. Njegov rad, svojevrsni 'pozdrav' Ivanu Kožariću, ukazuje na to kako su umjetnost i život isto, a umjetnik ga je premijerno izveo 2010. na pazinskom festivalu "Sedam dana stvaranja".

Tradicionalno važnu ulogu imat će i MSU cafe, u kojem će Silvio Vujičić predstaviti "Vrt", svoj 'rad u nastajanju', koji će tijekom idućih godinu dana mijenjati svoj izgled. Središnji zid u kafiću bit će mjesto na kojemu će se dokumentirati proces njegova rada na tom projektu, nastalom u suradnji s biologom Nikolom Kukićem i korištenjem brojnih laboratorijskih procesa.

U filmskom programu prikazat će se i Bertoluccijev film "Ja i ti", premijerno prikazan na prošlogodišnjem Cannesu, a proslavu će zatvoriti koncert blues sastava "The Changes", kojeg vode gitarist Jimmy Matešić i violinist Rista Ibrić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Muzej suvremene umjetnosti, MSU