Hrvatska

REAKCIJE: Zagreb Pride protiv Josipovićeve ideje: Istospolne zajednice ne spadaju u Ustav - baš kao ni brak!

Puhovski: To je sve drugo, a ne podmukao čin.

Piše: Vanja Deželić

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uputio je pismo predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki sa svojim prijedlozima na verziju Nacrta prijedloga promjena Ustava među kojima je i onaj da se u Ustav doda novi stavak kojim se "životnim zajednicama različitim od braka jamči pravo na obiteljski život i njegovu zaštitu", što neki smatraju nepoštivanjem volje građana.

Tako je predložio da se u članku 62. doda novi stavak "životnim zajednicama različitim od braka jamči se pravo na obiteljski život i njegovu zaštitu" jer se, kako navodi, takvom odredbom ostvaruje ravnoteža i otklanja mogući osjećaj neravnopravnosti "s obzirom na novouneseni stavak 2. istog članka". Riječ je o stavku "Brak je životna zajednica žene i muškaraca" za koji je glasovala većina na referendumu.

JURČIĆ: Naš je stav da instituciji braka nije mjesto u Ustavu pa tako ni partnerstvu istospolnih zajednica. Obitelj je ta koju hrvatski Ustav štiti

Ipak, Zagreb Pride udruženje ne slaže se s predsjednikom i ne bi htjeli tu odredbu u Ustavu - jer bi time zapravo skočili samima sebi u usta.

- Naš je stav da instituciji braka nije mjesto u Ustavu pa tako ni partnerstvu istospolnih zajednica. Obitelj je ta koju hrvatski Ustav štiti - kratko i jasno nam je poručio Marko Jurčić u ime Zagreb Pride udruženja.

Ponovio je zatim i da nisu zadovoljni prijedlogom Zakona o životnom partnerstvu, što im je bitnija tema od onoga što predsjednik govori, odnosno kako drugi reagiraju na to što govori.

- Zagreb Pride je sudjelovao u radnoj skupini koja je izradila ovaj zakon i od početka se zalagala da životno partnerstvo bude otvoreno sa sve parove, istospolne i ostale, ali taj prijedlog nije prihvaćen. Nadamo se da će se u saborskoj proceduri predložene odredbe popraviti i da će istospolni parovi dobiti pravo na brak i posvajanje djece - kazao je Jurčić i dodao da je unatoč svemu sve ovo korak naprijed, što je pozitivno, ali i da trenutno ne razmišljaju o budućim inicijativama za promjenu Ustava na temu naziva "brak".

PUHOVSKI: To je sve drugo, a ne podmukao čin jer referendum je rezervirao termin braka za heteroseksualne parove pa predsjednikova inicijativa nikako nije povezana s time. Potpuno mi je logičan takav prijedlog

Stoga će Zagreb Pride u sljedećim mjesecima, dok traje saborska procedura donošenja ovog zakona, raditi na informiranju javnosti o njegovom sadržaju i značaju za dio građana RH.

- Naime, ovaj zakon će nesumnjivo poboljšati živote istospolnih parova u Hrvatskoj, koji su dosad živjeli na zakonodavnoj i društvenoj margini, onemogućeni posjećivati se u bolnici kao i brojne druge stvari koje heteroseksualni parovi uzimaju zdravo za gotovo - pojasnio je Jurčić.

Politički analitičar Žarko Puhovski pak smatra da je istup Ive Josipovića potpuno logičan i ne slaže se da je time povrijeđena volja naroda, a samim time ni podmukao čin.

- To je sve drugo, a ne podmukao čin jer referendum je rezervirao termin braka za heteroseksualne parove pa predsjednikova inicijativa nikako nije povezana s time. Potpuno mi je logičan takav prijedlog - naglasio je Žarko Puhovski.

Iako smo ih čekali, nismo dočekali odgovor iz inicijative U ime obitelji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb pride, gay, referendum, žarko puhovski, ivo josipović