Hrvatska

ČAKOVEC: Ante Gotovina postao počasni član čakovečke Zrinske garde

'Eto mene opet u gardistima.'

Piše: Hina

Eto mene opet u gardistima“, rekao je večeras u Čakovcu general Ante Gotovina pošto ga je čakovečka povijesna postrojba Zrinske garde proglasila počasnim članom.

General Gotovina rekao je zahvaljujući u čakovečkome Katoličkom domu da je hrvatski narod na raskrižju civilizacija kao rijetko koji narod u Europi.

„Naš narod je imao bremeniti put do državnosti“, istaknuo je i dodao kako su hrabrost i žrtva Zrinskih i Frankopana dio povijesnoga i kulturnog identiteta toga kraja i naše domovine.

Hvaleći uspomenu koju Zrinska garda njeguje na te velikane hrvatske povijesti, general Gotovina je rekao da su oni "jedni u nizu onih koji su se junački kroz povijest borili za samostalnu Hrvatsku".

„Nakon devet stoljeća u obrambenome Domovinskom ratu našoj je generaciji pripala čast oživotvorenja demokratske države kojoj su naši preci težili kroz povijest“, poručio je.

Predsjednik čakovečke Zrinske garde Alojzije Sobočanec rekao je kako je odluka o imenovanju počasnim članovima generala Gotovine i Markača, viceadmirala Urlića i biskupa Jezerinca donesena u veljači, ali je generalu Gotovini uručena tek sada.

Na svečanom proglašenju generala Gotovine počasnim članom Zrinske garde bili su uglednici iz javnoga, političkoga i vjerskog života Međimurske županije.

Međimurski župan Matija Posavec tom je prigodom rekao da je Međimurje bilo prvi u cijelosti oslobođeni teritorij u Republici Hrvatskoj, o čemu se u našoj javnosti ne govori mnogo.

„U naše su ruke pale goleme količine oružja i vojne opreme, što je omogućilo oslobođenje Varaždina i zaustavljanje daljnje agresije na Hrvatsku“, istaknuo je župan Posavec.

Prije svečanosti u Katoličkom domu gardisti Zrinske garde u čakovečkome Starom gradu, dvorcu Zrinskih podnijeli su prijavak generalu Gotovini, nakon čega su zajedno u položili cvijeće i zapalili svijeće kod spomen-zida s imenima 74-ero poginulih i nestalih međimurskih branitelja.

Zrinska garda osnovana je 2001. godine radi očuvanja i promicanja baštine obitelji Zrinski, koja je stolovala u Čakovcu od 1546. do 1670. godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

čakovečka Zrinska garda, ante gotovina