Hrvatska

APEL: Čelnici ASEAN-a protiv kineske protuzračne zone: Smrtonosan incident samo je pitanje vremena

''Ako Kina nastavi prkositi nazočnosti stranih mornaričkih brodova u Južnom kineskom moru, ozbiljan i potencijalno smrtonosan incident samo je pitanje vremena.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Japan i zemlje jugoistočne Azije pozvali su na slobodu zračnog i morskog prostora u subotu dok kinesko vojno samopouzdanje pojačava regionalne napetosti te nakon što je jedva izbjegnut sudar američkog i kineskog ratnog broda u spornom Južnom kineskom moru.

"Ako Kina nastavi prkositi nazočnosti stranih mornaričkih brodova u Južnom kineskom moru, ozbiljan i potencijalno smrtonosan incident samo je pitanje vremena"

Nedavna objava Kine o uspostavi zone protuzračne obrane kojom su obuhvaćeni sporni otoci u Istočnom kineskom moru i njezini teritorijalni sporovi u Južnom kineskom moru izazvali su zabrinutost da bi manji incident u spornim morima mogao brzo eskalirati.

Prošlotjedni bliski susret američkog broda USS Cowpensa i kineskog ratnog broda, koji su se zamalo sudarili, bio je najveći američko-kineski pomorski incident u Južnom kineskom moru od 2009. godine, izjavio je sigurnosni stručnjak Carl Thayer s Australske obrambene akademije.

"To je jako zabrinjavajući razvoj situacije", izjavio je Ian Storey, regionalni vojni analitičar na singapurskom Institutu za studije Jugoistočne Azije.

"Ako Kina nastavi prkositi nazočnosti stranih mornaričkih brodova u Južnom kineskom moru, ozbiljan i potencijalno smrtonosan incident samo je pitanje vremena", rekao je Storey.

Japanski premijer Shinzo Abe i čelnici Saveza država Jugoistočne Azije (ASEAN) složili su se na summitu u Tokiju da postoji potreba za slobodom otvorenog mora i neba i mirnim rješavanjem sporova.

U njihovoj izjavi nije se kritizirala kineska zona protuzračne obrane, koja je izazvala prosvjede Japana, SAD-a i Južne Koreje. Mnoge članice ASEAN-a imaju ekonomske veze s Kinom. Međutim, Abe je kasnije izjavio na tiskovnoj konferenciji da ta kineska zona "krši slobodu zrakoplovstva nad otvorenim morem" koja je zajamčena međunarodnim pravom.

"Mi tražimo da Kina ukine sve takve mjere kojima se krši to opće pravilo", rekao je Abe.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KINA, GRANIČNI SPOR, SENKAKU, ASEAN