Turizam

HTZ: Sabor: Želimo do 2020. godine zarađivati 14 milijardi eura od turizma

'To se uz ostalo može ostvariti ako se u pred i posezoni od 2014. do 2020. broj turista poveća za oko milijun.'

Piše: PolitikaPlus

Sabor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) je jednoglasno usvojio Program rada HTZ-a za 2014. koji se, osim po znatno većem proračunu od 346,5 milijuna kuna, od dosadašnjih razlikuje i po predviđenim aktivnostima koje slijede smjernice iz turističke strategije s naglaskom na diferenciranje turističkih proizvoda i ciljano usmjeravanje promocije na nekoliko strateških tržišta.

Direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić naglasila je da su pri kreiranju Programa koristili i prva izvješća iz izrade Strateškog marketing plana hrvatskog turizma, koji se dovršava, te da su ciljevi da se do 2020. ukupna turistička potrošnja udvostruči, na oko 14 milijardi eura, a broj noćenja poveća za više od 10 milijuna, na oko 86 milijuna.

 To se uz ostalo može ostvariti ako se u pred i posezoni od 2014. do 2020. broj turista poveća za oko milijun, pa će se već od iduće godine znatno veća pažnja posvećivati programima i promociji pred i posezone, za što će otići i najveći dio ili 70 posto od ukupnih 91 milijun kuna proračuna za udruženo oglašavanje javnog i privatnog turističkog sektora u 2014.

Program rada za 2014. predviđa i promjenu, odnosno izgradnju nove brending strategije hrvatskog turizma, unapređenje odnosa s javnošću putem provedbe integrirane PR strategije, daljnje unapređenje online komunikacije putem niza inovacija, a Matešić kaže i kako se sprema natječaj za novi vizualni identitet, logo i slogan hrvatskog turizma jer je postojeći ("Mediteran kakav je nekad bio") u tržišnim istraživanjima dobio prosječne ocjene.

Među tržištima na kojima će se intenzivnije raditi iduće godine i koja su u Programu označena kao 'top prioritet' su Njemačka, Austrija, Velika Britanija i Skandinavija, a ta slijede Rusija, Poljska i druga.

 Nastavit će se i s potporama turistički nerazvijenim područjima s 13,5 milijuna kuna, isto toliko i za odnose s javnošću, za potpore događanjima ići će 7,7 milijuna kuna, za sajmove 16 milijuna kuna, a za predstavništva HTZ-a u inozemstvu isto kao i ove godine 36,2 milijuna kuna.

Ministar turizma i predsjednik HTZ-a Darko Lorencin istaknuo je da Program potencira važnost kreiranja novih proizvoda, posebno za pred i posezonu, čime se ne samo produljuje sezona nego i postiže povećanje potrošnje prosječnog turista.

Naglasio je i da je za sve to potrebna i promjena u sustavu turističkih zajednica u smjeru destinacijskog menadžmenta te povećanja efikasnosti sustava.

I on i Matešić su ovu turističku godinu ocijenili vrlo uspješnom s daljnjim porastima fizičkog i financijskog prometa u odnosu na prošlu godinu, dok su 2014. označili vrlo izazovnom u kojoj sektor čeka veliki posao i, nadaju se, nastavak porasta prometa.

 U drugom dijelu sjednice Sabora HTZ-a, održanom u zagrebačkom Hotelu Esplanade, Matešić je predstavila i rezultate šest istraživanja provedenih na najvažnijim emitivnim tržištima koji su temelj za pripremu Strateškog marketing plana 2014.-2020., a provedena su od rujna do studenog na uzorku većem od 11 tisuća ispitanika.

Rezultati prva četiri istraživanja (proces usvajanja brenda i primarna potražnja, pozicioniranje brenda i konkurenti, evaluacija elemenata brenda i ponašanje turista na putovanjima) već su predstavljeni na Danima hrvatskog turizma krajem listopada, a danas su predstavljeni rezultati istraživanja o stavu i percepciji poslovnog sektora provedenog metodom 'mystery shoppinga' te o percepciji Hrvatske na društvenim mrežama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

htz, turizam, sabor