A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/gregor-ovca-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

'ZABRANA' Reklama s crnom ovcom koja pjeva u crkvi vrijeđa vjerske osjećaje | Politika+
Hrvatska

HURA: 'ZABRANA' Reklama s crnom ovcom koja pjeva u crkvi vrijeđa vjerske osjećaje

'Poruka spota nije u skladu s odredbama Kodeksa jer koristi vjerske simbole u kreaciji poruke.'

Piše: PolitikaPlus

Vijeće za elektroničke medije utvrdilo je da emitiranjem spota telekomunikacijske tvrtke Tele2 u kojem crna ovca Gregor pjeva u crkvi nije prekršen Zakon o elektroničkim medijima, a pritužbe gledatelja zbog spota proslijedilo je Hrvatskom udruženju društava za tržišno komuniciranje (HURA) čiji je Sud časti jednoglasno zaključio da poruka spota nije u skladu s odredbama Kodeksa.

Sud časti HURA-e zaključio je da poruka spota nije u skladu s odredbama Kodeksa jer koristi vjerske simbole u kreaciji poruke, a njihovo se korištenje u spotu može smatrati kao povreda vjerskih osjećaja

Sud časti HURA-e zaključio je da poruka spota nije u skladu s odredbama Kodeksa jer koristi vjerske simbole u kreaciji poruke, a njihovo se korištenje u spotu može smatrati kao povreda vjerskih osjećaja.

Ističu da je povrijeđena odredba članka o osnovnim načelima koja kaže da bi sva komunikacija u marketingu trebala biti zakonita, pristojna, iskrena i istinita, pripremljena s osjećajem za društvenu i profesionalnu odgovornost te da ne bi smjela biti takva da našteti povjerenju potrošača u marketing.

Sud časti HURA-e zaključio je da je povrijeđena i odredba članka o pristojnosti koja kaže da marketinška komunikacija ne bi smjela sadržavati izjave ili obrade slike ili zvuka koje narušavaju standarde pristojnosti koji trenutno vladaju u toj državi.

Također, povrijeđena je i odredba članka o omalovažavanju koja kaže da u tržišnoj komunikaciji nije dozvoljeno omalovažavati osobe ili skupine osoba, tvrtku, organizaciju, industrijsku ili komercijalnu aktivnost, zvanje ili proizvod, ili težiti tome da se iste izloži prijeziru ili ismijavanju javnosti, stoji na stranicama Vijeća za elektroničke medije.

Udruga Vigilare prije nekoliko je dana pozvala Upravu Tele2 da uz ispriku gledateljima povuče božićnu tv-reklamu toga operatera koju su ocijenili blasfemičnom i za kršćane uvredljivom, te su najavili da će pozvati na masovni bojkot toga operatera ukoliko ne ukinu reklamu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gregor, tele2, vigilare