A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/darko-lorencin-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Darko Lorencin: Ispunili smo ciljeve, predsezona i posezona pokazale rast! | Politika+
Turizam

ZADOVOLJAN: Darko Lorencin: Ispunili smo ciljeve, predsezona i posezona pokazale rast!

'Što se tiče 2013. godine - četiri posto više noćenja, 5,5 posto više dolazaka - to je bilanca.'

Piše: PolitikaPlus

Ministar turizma Darko Lorencin rekao je kako je predsezona, a pogotovo posezona i ove godine pokazala rast, što je jedan od glavnih ciljeva, naglasivši mjesec listopad s rastom od šest posto.

Lorencin je za RTL-a Danas govorio o uspješnoj turističkoj sezoni te planovima za iduću godinu.

Vezano za ovogodišnje turističe rezultate kojima 'pečat daju' završni blagdanski rezultati, ministar turizma rekao je kako su oni svakako obećavajući.

Predsezona, pogotovo posezona pokazala je i ove godine, pogotovo mjesec listopad s rastom od šest posto, da i ovi pred i posezonski mjeseci isto tako polako bilježe rast što nam je jedan od glavnih ciljeva

"Predsezona, pogotovo posezona pokazala je i ove godine, pogotovo mjesec listopad s rastom od šest posto, da i ovi pred i posezonski mjeseci isto tako polako bilježe rast što nam je jedan od glavnih ciljeva", dodao je.

"Što se tiče 2013. godine - četiri posto više noćenja, 5,5 posto više dolazaka - to je bilanca, podaci prema kojima idemo i koji će najvjerojatnije biti zaključni", rekao je Lorencin.

"Što se tiče konačne zarade vjerujem da ćemo prijeći sedam milijardi eura, odnosno, prometa, ne zarade; međutim moramo se još malo strpiti kako bi HNB objavila svoje rezultate koji su konačni i po kojima se ravnamo. Ukoliko se rukovodimo pokazateljima koje je dala Porezna uprava, a ti podaci su se podudarali s podacima HNB-a, onda će možda i taj porast u financijskom smislu biti oko 9 do 10 posto", dodao je.

Na pitanje što to Hrvatska nudi sljedeće godine više od onoga što je nudila ove, kako bi došlo više turista koji bi više potrošili, ministar turizma naglasio je da iz godine u godinu turistički sektor priprema nove proizvode.

Svakako da svaka godina nosi nešto novo pa tako i 2014. Isto tako moramo polučiti sve one pozitivne stvari iz 2013., a pogotovo one negativne koje nisu dobre da ih napravimo što bolje u 2014. godini. Aktivnosti na tržištima su započele, a na jednom od glavnih tržišta od kojeg jako puno očekujemo, a to je tržište Velike Britanije, odradili smo nekoliko aktivnosti, WTM sajam, i naznake su jako dobre, ocijenio je.

Nastavljamo u prvom mjesecu, fokusiramo se s novim strateškim marketing planom i s novim programom rada Hrvatske turističke zajednice za 2014., kako bismo Hrvatsku pravodobno i na točnim tržištima reklamirali, istaknuo je ministar Lorencin.

Na upit boji li se da će izostati investicije u turizmu jer su mnogi hotelijeri rekli kako zbog povećanja PDV-a s 10 na 13 posto možda neće ostvariti ono što su htjeli, Lorencin je odgovorio da se ne treba bojati je je Vlada napravila i puno kompenzacijskih mjera.

Ova korekcija poreza na dodanu vrijednost sigurno ne utječe povoljno, međutim, ona je odraz jednog cjelokupnog gospodarskog stanja u zemlji koje imamo i ove Vlade koja se sa svim tim problemima suočava, naglasio je Lorencin.

Isto tako mijenjanje uvjeta poslovanja ne ide u prilog. No, s druge strane, mjere kao što su olakšice koje je Vlada napravila tijekom dvije godine mandata, primjerice, zakon o poticanju investicija koji je donesen prije nepunih godinu dana, omogućava investitoru da temeljem tog zakona izvrši povrat sukladno karti regionalnih potpora, pa i do 40 posto svoje investicije kroz idućih 10 godina, kazao je ministar turizma Lorencin.

Sve su to mjere koje će na neki način kompenzirati ovaj manji gubitak koji je nastao uslijed povećanja poreza na dodanu vrijednost, zaključio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sezona, turizam, darko lorencin, predsezona, posezona