Mojbiz

ODLUKE: Jovanović i Mrsić dokidaju kolektivna prava: Ni u 2014. nema božićnica i regresa

Vlada nastavlja s politikom uskraćivanja bez ikakvih konkretnih poteza.

Piše: PolitikaPlus

Vlada je donijela uredbu o izmjenama Zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, kojom javne službenike ostavlja bez božićnice i regresa u 2014. godini.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izvijestio je da postupak mirenja zbog najave otkazivanja kolektivnih ugovora, održan 23. prosinca nije uspio, pa zato Vlada predlaže otkazivanje

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić podsjetio je da su pregovori o izmjenama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike uspješno završeni 10. prosinca potpisivanjem dodatka kojim je dogovoreno da se službenicima i namještenicima zaposlenim u tijelima državne uprave u 2014. godini neće isplatiti božićnica i regres.

Te su uskrate, po njegovim riječima, prijeko potrebne zbog osiguranja fiskalne održivosti sustava javnih službi. Vlada procjenjuje da će današnjom odlukom, tijekom iduće godine uštedjeti 350 milijuna kuna sredstava državnog proračuna namijenjenih zaposlenima u javnim službama.

Vlada je danas donijela i odluke o otkazivanju kolektivnih ugovora za znanost i visoko obrazovanje, te zaposlene u srednjim i osnovnim školama.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izvijestio je da postupak mirenja zbog najave otkazivanja kolektivnih ugovora, održan 23. prosinca nije uspio, pa zato Vlada predlaže otkazivanje.

Jovanović podsjeća da je proračun njegova ministarstva od 2011. godine do danas uvijek povećavan izmjenama državnog proračuna, posebno kod materijalnih rashoda za plaće, čak i kad se ukupni proračun smanjivao.

To smatra dokazom da su smanjenja rashoda provedena unutar drugih resora. Pritom podsjeća na povećanje koeficijenta nastavnom osoblju za šest posto, uz istovremeno smanjivanje za tri posto svim drugim zaposlenicima u javnom sektoru.

Stoga je, kako je rekao, trebalo pristupiti pregovorima o izmjenama kolektivnih ugovora, ali sindikati nisu prihvatili Vladine prijedloge, posebno onaj da prava koja su ugovorena Temeljnim kolektivnim ugovorom za javne službe ne mogu biti predmet pregovora za pojedine djelatnosti.

Osim toga, nije postignut ni dogovor vezan uz naknadu za prijevoz, norme rada, smjenski rad i druga područja.

Nakon što odluka o otkazivanju kolektivnih ugovora stupi na snagu, počinje otkazni rok od tri mjeseca, a Vlada je, kaže Jovanović, već od ponedjeljka spremna sa sindikatima početi pregovore o novim granskim kolektivnim ugovorima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

branko grčić, željko jovanović, vlada