Turizam

OBJAVA: Turistička inspekcija će od ove godine biti i u Ministarstvu turizma

Određeno je to temeljem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave koje su na snagu stupile 1. siječnja.

Piše: PolitikaPlus

Ministarstvo turizma objavilo je na svojim web stranicama da od 1. siječnja ove godine turistički inspektori u području ugostiteljske djelatnosti i pružanja usluga u turizmu djeluju u sastavu tog ministarstva na čiju se adresu slijedom toga mogu dostaviti i svi podnesci koji se odnose na djelovanje turističkih inspektora.

Određeno je to temeljem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave koje su na snagu stupile 1. siječnja ove godine i po čijim je odredbama nakon 15 godina ukinut Državni inspektorat. Poslove Državnog inspektorata i 786 njegovih zaposlenika preuzima pet ministarstava - financija, gospodarstva, rada i mirovinskoga sustava, poljoprivrede i turizma.

Poslove 'turistička' inspekcija kao i 69 djelatnika preuzelo je Ministarstvo turizma.

Prema zadnjim podacima Državnog inspektorata iz rujna prošle godine, inspektori su tijekom lanjske turističke sezone odnosno od 1. lipnja do 31. kolovoza 2013. proveli blizu 14 tisuća nadzora u djelatnosti ugostiteljstva i turizma u kojima je utvrđeno više od 4.600 raznih povreda propisa zbog kojih je podneseno 850 optužnih prijedloga prema prekršajnim sudovima, a mjerama na mjestu izvršenja prekršaja u državni je proračun izravno uplaćeno ukupno nešto malo više od 8 milijuna kuna.

Zbog nelegalnog obavljanja ugostiteljske i turističke djelatnosti, ili nelegalnog zapošljavanja, donijeta su 572 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti, od kojih je 153 izvršeno pečaćenjem prostorija, uređaja i opreme.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

turizam, inspekcija, porez