Svijet

POLARNI VAL: Rekordno niske temperature u sjevernom i središnjem SAD-u: Do 37 ispod nule!

Polarni val hladnoće, neviđen u posljednjih 20 godina, praćen je snijegom i ledenom kišom

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Milijuni Amerikanaca suočeni su u središnjem i sjevernom dijelu zemlje s rekordno niskim temperaturama, a živa u termometrima se spustila na 37 stupnjeva Celzija ispod nule.

Taj polarni val hladnoće, neviđen u posljednjih 20 godina, praćen je snijegom i ledenom kišom, a u manje od tjedan dana od hladnoće je umrlo više od deset ljudi. Velika hladnoća, koja je prvo zahvatila sjever SAD-a i Kanadu, seli se prema Srednjem zapadu, a prijeti čak i područjima koja su obično pošteđena velikih zima, poput Teksasa i Alabame.


"Najniže temperature u posljednjih 20 godina, nakon arktičke hladne fronte, vladaju u sjevernom i središnjem dijelu zemlje. Uz vjetrove koji pušu na mahove, temperatura će se u pojedinim područjima spustiti i na minus 51 stupanj Celzija", upozoravaju metorolozi. U Milwaukeeu, na obali jezera Michigan, temperatura je iznosila minus 37. Vlasti su poručile gradskim dužnosnima koji ne spadaju u nužno osoblje da ostanu u svojim domovima, a policija beskućnike odvozi u skloništa kako se ne bi smrznuli.

U području Velikih jezera očekuju se veliki nanosi snijega. Zbog zimskih uvjeta u ponedjeljak je prema i iz SAD-a otkazano oko 3.000 letova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

klima, hladnoća, zima