Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Bitka za korisnike izazvala oštar pad cijena dionica telekoma

Stagnacija indeksa drugi dan zaredom posljedica je suzdržanosti ulagača uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači oprezni uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje bi moglo utjecati na tempo smanjenja Fedovih poticajnih monetarnih mjera.

„Uočljiv je oprez uoči izvješća o zaposlenosti i početka sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Interes za dionicama i dalje postoji, no ulagači su trenutačno suzdržani“

Dow Jones oslabio je 17 bodova, ili 0,11 posto, na 16.444 boda, a Nasdaq indeks 0,23 posto, na 4.156 bodova. S&P 500 ojačao je, pak, 0,03 posto, na 1.838 bodova.

Stagnacija indeksa drugi dan zaredom posljedica je suzdržanosti ulagača uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je broj zaposlenih u prosincu porastao za 196.000, nešto manje od 203.000 mjesec dana prije.

Nastavak oporavka američkog tržišta rada mogao bi navesti čelnike Feda da već na sjednici u siječnju dodatno smanje programe kupnje obveznica, koje su nedavno srezali za 10 milijardi dolara, na 75 milijardi mjesečno.

Tada je Fed poručio da će ove godine postupno smanjivati te programe, ovisno o oporavku gospodarstva i tržišta rada.

Ti poticajni monetarni programi bili su glavni pokretači lanjskog skoka S&P 500 indeksa za gotovo 30 posto, pa se ulagači plaše da bi tržište sa smanjenjem priljeva svježeg, jeftinog novca izgubilo veliku podršku.

„Uočljiv je oprez uoči izvješća o zaposlenosti i početka sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Interes za dionicama i dalje postoji, no ulagači su trenutačno suzdržani“, kaže Robert Pavlik, strateg u tvrtki Banyan Partners.

Među gubitnicima se, s padom od 0,2 posto, jučer našao S&P indeks trgovačkog sektora, nakon što je nekoliko trgovačkih lanaca smanjilo procjene zarada u posljednjem lanjskom tromjesečju zbog velikih popusta koje su nudili tijekom blagdana.

Još je oštrije, 1,9 posto, pao S&P indeks telekomunikacijskog sektora, nakon što je T-Mobile izvijestio o snažnom rastu broja korisnika u posljednjem lanjskom kvartalu i ponudio dodatne bonuse korisnicima koji promjene operatera, što predstavlja daljnje zaoštravanje konkurentske bitke na američkom telekom tržištu.

Zbog tog su cijene dionica konkurentskih operatera AT&T-a i Verizon Communicationsa potonule oko 2 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,45 posto, na 6.691 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,80 posto, na 9.421 bod, a pariški CAC 0,84 posto, na 4.225 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NASDAQ, S&P 500, DOW JONES, WALL STREET, FED