Hrvatska

MINISTARSKI CINIZAM: Željko Jovanović: Marija Budimir ne treba se javljati jer neće dobiti moju suglasnost!

Odluka nema nikakve veze sa politikom, tvrdi ministar. ★VIDEO

Piše: Ilijana Grgić

Nakon što je u obranu biše ravnateljice Osnovne škole Siniša Glavašević iz Vukovara Marije Budimir stala Udruga Zviždač koja od ministra Željka Jovanovića, traži da 'umjesto političkog progona, imenuje ravnateljicu Budimir', prozvani Jovanović odgovorio je da on neće odustati od svoje dosadašnje odluke.

 

JOVANOVIĆ: Prema tome gospođa Budimir ili bilo tko drugi ravnatelj koji je smijenjen sa svoje pozicije odlukom Školskog odbora zbog kršenja zakona ili ne zakonitog izbora ne treba se javljati na natječaj jer neće dobiti suglasnost ministarstva

- Tu nema pregovora niti pogađanja, taj natječaj je okončan neuspješno, ravnateljica Budimir nije dobila suglasnost ministarstva da bude nova ravnateljica, mora se raspisati novi natječaj. Ja poručujem svima političarima i ovoj Udruzi Zviždač da u mojoj odluci nema nikakve politike. Moja odluka nema nikakve veze sa političkim stavovima, političkim potezima i odlukama gospođe Budimir, moja odluka ima veze samo s moralom i sa principima. Ponavljam još jednom, niti jedan ravnatelj koji je u svom mandatu učinio nešto što je bilo nezakonito ili je bio izabran na nezakonit način nikada neće dobiti suglasnost za izbor u narednom ravnateljskom mandatu. Prema tome, gospođa Budimir ili bilo tko drugi ravnatelj koji je smijenjen sa svoje pozicije odlukom Školskog odbora zbog kršenja zakona ili nezakonitog izbora, ne treba se javljati na natječaj jer neće dobiti suglasnost ministarstva, rekao je Jovanović.

Školski odbor Osnovne škole Siniša Glavašević, a na prijedlog Prosvjetne inspekcije poslije obavljenoga nadzora rada škole, razriješio je Mariju Budimir s mjesta dužnosti ravnateljice škole, no na ponovljenom natječaju onaj je ponovno uvjerljivo izabrana. Ministar ju je pak odbio potvrditi izvlačeći se na nepravilnosti iz onog prvog natječaja.

Naime, ministarstvo obrazovanja tada je tvrdilo da je inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da Marija Budimir izabrana za ravnateljicu škole u natječajnom postupku u kojemu je bitno povrijeđen Zakon. Naime, u objavljenom natječaju škola je navela uvjete koji su, kako ističu, protivni izričitoj zakonskoj odredbi.

Izostavljanjem prava natjecanja osobama koje su radno iskustvo stekle radom u srednjoj školi, a koje po zakonu imaju pravo natjecanja, njih se unaprijed eliminiralo i diskriminiralo. No, ostaje pitanje - ako je to doista povreda zakona, je li za nju odogovorna i osoba koja je na tom natječaju izabrana.

Znači li to da svatko tko pobijedi na natječaju koji ne njihovom pogreškom kasnije bude poništen - treba biti diskvalificiran?

Pri tom je teško zaboraviti da je baš Marija Budimir ta zbog čijeg je svjedočenja pokrenuta istraga protiv vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, koji ju je navodno pokušao potkupiti da kao gradska vijećnica prijeđe sa strane HDZ-a na stranu SDP-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

željko sabo, vukovar, marija budimir, zeljko jovanović