Mojbiz

OPTUŽBE: SSSH i NHS: Mirando Mrsić obmanjuje europsku javnost o dijalogu

SSSH i NHS u priopćenju navode da je Mrsić, u odgovoru Europskoj konfederaciji sindikata (ETUC), prešutio da su sindikati po drugi puta napustili radnu skupinu za izmjenu ZOR-a.

Piše: PolitikaPlus

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) prozvali su danas ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića za obmanjivanje europske javnosti o aktualnom procesu izmjena Zakona o radu u Hrvatskoj.

SSSH i NHS u priopćenju navode da je Mrsić, u odgovoru Europskoj konfederaciji sindikata (ETUC), prešutio da su sindikati po drugi puta napustili radnu skupinu za izmjenu ZOR-a i to nakon što je "on pogazio svoju riječ i potpisanu izjavu kojom je prethodno prihvatio nekoliko ključnih sindikalnih zahtjeva".

Nakon što je ETUC u pismu pozvao hrvatsku Vladu na povlačenje izmjena ZOR-a iz procedure te izrazio zabrinutost zbog pogoršavanja socijalnog dijaloga u Hrvatskoj, Mrsić im je, tvrde sindikati, u odgovoru neistinito naveo da su socijalni partneri s nekoliko predstavnika sudjelovali u velikoj radnoj skupini o izmjeni ZOR-a.

Naveo je i da su svi prijedlozi dodatno raspravljani, prešutjevši pritom da je javna rasprava protekla u znaku "deregulacije i snižavanja prava radnika", bez valjanih statističkih podataka i argumenata, tvrde sindikati. Pritom ih je, kažu, ministar sasvim neprimjereno optužio za neistinito prikazivanje činjenica.

Sindikati se pozivaju na odgovor glavnoj tajnici ETUC-a, krovne organizacije europskih sindikata, Bernadette Segol koja je 4. prosinca uputila premijeru Zoranu Milanoviću i ministru rada Mirandu Mrsiću pisma u kojima izražava "duboku zabrinutost zbog pogoršavanja radnog i socijalnog zakonodavstva te socijalnog dijaloga u Hrvatskoj", što, smatra Segol, dovodi u pitanje privrženost hrvatske Vlade obvezama koje je tek nedavno preuzela pri pridruživanju Europskoj uniji i njezinom socijalnom modelu.

ETUC je pritom pozvao Vladu RH na povlačenje Prijedloga zakona iz procedure te da "u praksi potvrdi svoju iskazanu predanost istinskom i sadržajnom socijalnom dijalogu, na temelju povjerenja i uzajamnog razumijevanja".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SOCIJALNI DIJALOG, MIRANDO MRSIĆ, NHS, SSSH