A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/pusenje.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

SAD: 50 godina rata protiv pušenja - potrošnja cigareta pala za 70 posto | Politika+
Zdravlje

PUŠENJE : SAD: 50 godina rata protiv pušenja - potrošnja cigareta pala za 70 posto

Prije 50 godina pušilo je 42 posto Amerikanaca.

Piše: PolitikaPlus

Prije 50 godina pušilo je 42 posto Amerikanaca a cigareta je bila dopuštena gotovo svuda, no sve se promijenilo 11. siječnja 1964. s izvješćem zdravstvenih vlasti koje je prvi put povezalo pušenje s rakom pluća.

 

Omjer svjetskog stanovništva koje puši također je pao od 1980. ali broj pušača je jako porastao zbog demografskog rasta, prema nedavno objavljenom američkom izvješću.

Dokument od 400 stanica koji je punio naslovnice novina obilježio je početak bespoštedne i plodonosne kampanje protiv pušenja. Danas puši tek 18 posto stanovništva a potrošnja cigareta po glavi stanovnika pala je za više od 70 posto.

 

"To izvješće i potom poduzeti napori protiv pušenja predstavljaju najuspješniju kampanju javnog zdravstva u modernoj povijesti u smislu pozitivnog učinka na stanovništvo", ocjenjuje David Levy, demograf sa sveučilišta Georgetown u Washingtonu, koautor studije objavljene u Journal of the American Medical Association povodom obljetnice.

 

Po toj studiji, napori oko obeshrabrivanja javnosti da puši omogućili su spašavanje osam milijuna života tijekom zadnjih 50 godina, razdoblja tijekom kojega je duhan uzrokovao smrt gotovo 18 milijuna osoba.

 

Stopa novodijagnosticiranog raka pluća pala je za 2,5 posto kod muškaraca i 1,9 posto kod žena od 2005. do 2009. godine, prema izvješću koje su u četvrtak objavili Savezni centri na kontrolu i prevenciju bolesti.

 

Smanjenje pušenja pridonijelo je padu smrtnih slučajeva kao posljedice kardiovaskularnih bolesti kojih je prema istraživanju iz 2007. u New England Journal of Medicine manje za 12 posto od 1980. do 2000. godine.

 

Danas 30 američkih saveznih dražva i Washington DC kao i stotine gradova i okruga zabranjuju pušenje u restoranima i barovima. Usporedo, porez na cigarete je jako porastao.

 

Usprkos spektakularnom napretku u borbi protiv cigarete zadnjih desetljeća, 44 milijuna Amerikanaca još uvijek puši a 443.000 umire svake godine od bolesti povezanih s pušenjem koje ostaje prvi uzrok smrti koji se može izbjeći.

 

Najnovija studija Svjetske zdravstvene organizacije govori da je cigareta odgovorna za 5,7 milijuna smrti godišnje u svijetu.

 

Omjer svjetskog stanovništva koje puši također je pao od 1980. ali broj pušača je jako porastao zbog demografskog rasta, prema nedavno objavljenom američkom izvješću.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PUŠENJE, zdravlje, sad, cigareta, kampanja, cigara, duhan