Kultura

HNK OSIJEK : Anto Đapić o isplati plaća djelatnicima osječkog HNK-a

Poručio je da sjednice Gradskog vijeće na tu temu neće biti, osim ako se suvlasnici ne dogovore oko potpuno novog imena za v.d. intendanta.

Piše: PolitikaPlus

Kazališno vijeće osječkog HNK nije prihvatilo sugestiju da se bivšeg intendanta Božidara Šnajdera ovlasti za isplatu plaća djelatnicima uz obrazloženje da to treba riješiti na Gradskome vijeću, izvijestio je danas predsjednik osječkog Gradskog vijeća Anto Đapić.

 

Đapić je danas ustvrdio kako prijedlog da se Šnajdera opunomoći za isplatu plaća nije nezakonit, ali "ako Šnajder to odbija - onda on nanosi štetu djelatnicima kazališta, i njihova ljutnja treba biti usmjerena u tome smjeru, a ne prema vlasnicima"

Poručio je da sjednice Gradskog vijeće na tu temu neće biti, osim ako se suvlasnici ne dogovore oko potpuno novog imena za v.d. intendanta.

 

Istaknuvši da je Grad kao jedan od suvlasnika uplatio novac za plaće, Đapić je poručio da će poslati dopis Vladi i zatražiti da uredbom imenuje potpisnika računa HNK-a, ako Šnajder, koji je još uvijek potpisnik toga računa, i dalje bude odbijao isplatiti plaće.

 

Osječkom HNK-u zaprijetila je blokada rada i neisplata plaća nakon što je dosadašnjem intendantu Božidaru Šnajderu mandat istekao 10. prosinca prošle godine, a osnivači i suvlasnici HNK-a, grad Osijek i Osječko-baranjska županija, nisu se mogli dogovoriti o imenovanju obnašatelja dužnosti intendanta.

 

Na izvanrednoj konferenciji za novinare Đapić je danas kazao kako je Grad nakon razgovora s predstavnicima Županije uplatio potrebna financijska sredstva za plaće od oko milijun kuna te odbacuje stav da Kazališno vijeće o tome ne može odlučiti ističući da u tome vijeću sjede predstavnici oba suvlasnika.

 

Jasno razlikujemo pravno-tehnički problem isplate plaća od izbora intendanta. Ako suvlasnici kazališta opunomoćuju Šnajdera da kao potpisnik računa isplati plaće, a on to ne želi, onda je to oblik trgovine koji se pokušava spočitavati meni jer sam predložio da se uz imenovanje Šnajdera, kao v.d. intendanta, imenuje i poslovni ravnatelj, kazao je Đapić.

 

Ocijenio je kako je ovakav pokušaj da se djelatnici HNK drže kao "moneta za potkusurivanje" radi ambicije jedne osobe da i dalje bude v.d. intendanta, a kasnije i intendant, "najgrublji oblik političke trgovine i manipulacije sudbinama djelatnika". Na to, poručio je Đapić, gradska vlast neće pristati i sjednice Gradskog vijeće na tu temu neće biti, osim ako se suvlasnici ne dogovore oko potpuno novog imena za v.d. intendanta.

 

Intendanta na prijedlog kazališnog vijeća sporazumno, po zakonu, imenuju predstavnička tijela osnivača, a potvrđuje ministar kulture. Osječko Gradsko vijeće imenovalo je Draženu Vrselju za v.d. intendanta, a Županijska skupština, na prijedlog Kazališnog vijeća, Božidara Šnajdera.

 

Predsjednik Gradskog vijeća Anto Đapić krajem prosinca je GV-u predložio da se imenuje Šnajdera za v.d. intendanta ako Županijska skupšina prihvati istodobno da se za poslovnog ravnatelja imenuje Željko Čagalj. Đapić je tada upozorio da je osječki HNK u Šnajderovom intendantskom mandatu bio jedina nacionalna kazališna kuća bez poslovnog ravnatelja.

 

Đapić je danas ustvrdio kako prijedlog da se Šnajdera opunomoći za isplatu plaća nije nezakonit, ali "ako Šnajder to odbija - onda on nanosi štetu djelatnicima kazališta, i njihova ljutnja treba biti usmjerena u tome smjeru, a ne prema vlasnicima".

 

Ako on ne želi isplatiti plaće, ja ću kao predsjednik GV-a poslati dopis Vladi i zatražiti da ona uredbom imenuje potpisnika računa HNK-a, primjerice gradonačelnika Ivana Vrkića kako bi izašli iz ove krize, poručio je Đapić.

 

Ustvrdio je kako ovakvim ponašanjem "Šnajder pokazuje da mu nije stalo do kazališta, već do osobne ambicije", jer ako isplati plaće djelatnicima HNK-a, on ne može počiniti kazneno djelo jer ga Grad i Županija nisu razvlastila od prava potpisa. A ako treba, dodao je Đapić, može dobiti punomoć Grada i Županije da to učini.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

intendat, hnk osijek, osijek, anto đapić, gradsko vijeće