Hrvatska

PROSVJETA : Željko Jovanović: Nisam došao ovdje da budem ministar simpatičnosti

Za najave štrajka prosvjetara kaže da štrajk nije potreban, jer je stanje u Hrvatskoj 'vrlo realno'.

Piše: PolitikaPlus

Nisam došao biti ministar simpatičnosti nego učiniti obrazovni sustav kvalitetnijim i boljim, poručio je večeras ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović reagirajući na zahtjev sindikata u prosvjeti za njegovom ostavkom, istaknuvši kako na 13 tisuća potpisa za njegovom smjenom gleda kao na motiv da radi još više.

 

Naglasio je kako je s nakladnicima dogovoreno da udžbenički kompleti od iduće školske godine budu kvalitetniji, bolji, interaktivni, usklađeni s jedinstvenim hrvatskim pravopisom, osiguraju da svi učenici imaju torbe koje će biti lakše 15 do 20 posto, da budu jeftiniji.

"Nisam došao ovdje da budem ministar simpatičnosti, došao sam učiniti obrazovni sustav kvalitetnijim i boljim. Prema tome, svi ministri koji su prije mene bili, od Gvozdena Flege, preko Dragana Primorca, do ministra Fuchsa su kreirali obrazovni sustav koji danas imamo, a svi su nezadovoljni s takvim obrazovnim sustavom. Ja to želim promijeniti i normalno je da nailazim i na one koji se s tim ne slažu. Prema tome, tih 13 tisuća potpisa za mene su samo motiv da radim još više, još bolje u naredne dvije godine", izjavio je Jovanović za RTL Danas.

 

Za najave štrajka prosvjetara kaže da štrajk nije potreban, jer je stanje u Hrvatskoj "vrlo realno". "Svi možemo sagledati gdje se nalazi Hrvatska zbog procedure prekomjernog deficita. Mislim da svi trebamo biti razumni i naći najbolje rješenje koje će omogućiti našoj djeci kvalitetno obrazovanje, jer o njihovom kvalitetnom obrazovanju ovisi budućnost Hrvatske", istaknuo je.

 

Ustvrdio je kako uživa apsolutnu potporu premijera Zorana Milanovića, svih članova Vlade, SDP-a i svih suradnika u najužem timu u Ministarstvu.

 

Za sebe kaže kako je sposoban ministar jer je u ove dvije godine učinio puno da obrazovanje bude dostupnije svima pod jednakim uvjetima, da se poveća kvaliteta i uvede red u sustav, da se učinkovitije raspolaže sa sredstvima koja su na raspolaganju. "Svi objektivni pokazatelji, kada se stave na papir, pokazat će da sam u pravu i mislim da na pola puta idemo u pravom smjeru, a u drugoj polovici mandata to ćemo još više potvrditi", poručio je Jovanović.

 

Nisam došao ovdje da budem ministar simpatičnosti, došao sam učiniti obrazovni sustav kvalitetnijim i boljim. Prema tome, svi ministri koji su prije mene bili, od Gvozdena Flege, preko Dragana Primorca, do ministra Fuchsa su kreirali obrazovni sustav koji danas imamo, a svi su nezadovoljni s takvim obrazovnim sustavom. Ja to želim promijeniti

Od razgovora koji je ministar financija Slavko Linić najavio sa svim ministrima zbog premalih ušteda Jovanović očekuje da će se, što se njegova resora tiče, uvidjeti kako se u obrazovanje i znanost mora ulagati jer su jedini put za razvoj Hrvatske. U tom smislu napominje kako je Vlada u ove dvije godine neprestano povećavala proračun Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, te da je i premijer Milanović u nekoliko navrata rekao da će učitelji i nastavnici, kada to bude bilo moguće, biti prvi na redu za povećanje prihoda.

 

"Pred nama je procedura prekomjernog deficita i naravno da svi građani u Hrvatskoj, svi sindikati moraju razumjeti da je potrebno naći određene rezerve kako bi ispunili uvjete koje je pred nas postavila Europska komisija", kazao je.

 

Upitan je li i koliko spreman popustiti ministru Liniću, odgovorio je kako ne želi govoriti o popuštanju, nego unaprjeđenju kvalitete obrazovnog sustava, uvjeren da u tom sustavu postoje rezerve koje omogućuju povećanje kvalitete, a da se pritom sačuvaju rdana mjesta i osnovne plaće.

 

"Što možemo učiniti? Možemo uštedjeti na dodacima na plaće i to je ono što će biti predmet pregovora sa sindiaktima, dakle naknade za prijevoz i dodaci na plaće. Ukoliko u tome uspijemo mislim da ćemo svi biti zadovoljni", naglasio je Jovanović.

 

To što još nisu ostvarene njegove najave da će se proširiti više od 300 škola kako bi učenici nastavu pohađali u samo jednoj smjeni ministar kaže kako je Ministarstvo stvorilo pretpostavke da se u narednom periodu izgradi 338 škola te za to osiguralo 55 posto ukupnih sredstava.

 

"Sada je potez na jedinicama lokalne samouprave, gradovima i županijama koje trebaju naći ostatak od 55 posto sredstava i donijeti odluke da se krene u gradnju škola. Ministarstvo je učinilo sve što treba, na potezu su gradonačelnici i župani", poručio je.

 

Jovanović odbacuje kritike da najave novih udžbeničkih kompleta znače novi napad na obiteljske budžete te ističe: "Svi žele jeftinije i lakše udžbenike, pa mogu li biti lakši i jeftiniji ako ne budu novi?".

 

Naglasio je kako je s nakladnicima dogovoreno da udžbenički kompleti od iduće školske godine budu kvalitetniji, bolji, interaktivni, usklađeni s jedinstvenim hrvatskim pravopisom, osiguraju da svi učenici imaju torbe koje će biti lakše 15 do 20 posto, da budu jeftiniji.

 

"Na potezu su učitelji i nastavnici koji će u naredna tri mjeseca moći izabrati koji su to udžbenici koji su najkvalitetniji i na taj način donijeti konačnu odluku o najboljim udžbenicima za naše učenike", dodao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

znanost, ministar, obrazovanje, ŽELJKO JOVANOVIĆ